A lengyelek befogadnák a menekülteket

Vágólapra másolva!
A lengyelek többsége úgy gondolja, hogy Lengyelországnak menedéket kellene nyújtania azok számára, akik meggyőződésük vagy politikai tevékenységük miatt üldöztetésnek vannak kitéve a hazájukban - derült ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből.
Vágólapra másolva!

Csupán 15 százalék ellenzi

A CBOS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint

a megkérdezettek 76 százaléka támogatja

a hazájukban meggyőződésük vagy politikai tevékenységük miatt üldözöttek befogadását, míg 15 százalékuk ellenzi ezt. A cég 2004 óta most végzett először felmérést az országba érkező menekültek kérdéséről, és az eredmények azt mutatják, hogy a lengyel lakosság véleménye azóta nem sokat változott ezen a téren.

Menekültek sátrai Párizsban Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

Átmeneti menedéket nyújtana a többség

A válaszadók 22 százaléka nemcsak rövid távú segítséget nyújtana a menekülteknek, hanem

engedélyezné azt is, hogy letelepedjenek Lengyelországban.

Ez az arány tizenegy évvel ezelőtt még 27 százalék volt. A lengyelek 54 százaléka úgy vélte, hogy csak addig kellene menedéket nyújtani az üldözötteknek, amíg vissza nem térhetnek hazájukba.

Az üldözött ukránokat befogadnák

A megkérdezettek 46 százaléka menekültstátuszt adna az oroszbarát ukrajnai szakadárok által ellenőrzött délkelet-ukrajnai területekről érkező ukrán állampolgároknak, 36 százalékuk ezt nem támogatná.

Franciaországban kamionokra próbálnak feljutni a migránsok, hogy így jussanak el Angliába Forrás: AFP/Philippe Huguen

Vannak azért fenntartásaik is

A felmérés szerint a lengyelek kevésbé mutatkoznak késznek a Dél-Európába érkező menekültek befogadására, a válaszadók 33 százaléka szívesen látná őket, 53 százalékuk viszont azon a véleményen van, hogy Lengyelországnak

nem kellene befogadnia migránsokat a Közel-Keletről és Afrikából.