A Lars Lokke Rasmussen vezette jobboldali koalíció 90 mandátumot kapott a 179 képviselői helyből, míg az eddigi kormányfő, Helle Thorning-Schmidt mögött álló baloldali erők 85 helyre számíthatnak. 

Annak a négy mandátumnak a sorsáról, amelyről Grönland, illetve a Feröer-szigetek lakosai döntöttek, még nincsenek hírek.

A választás nagy nyertese a bevándorlásellenes, jobboldali, populista Dán Néppárt, amely 15-tel növelte eddigi képviselői helyei számát.

Nem lesz könnyű dolga

Dánia történetének első női miniszterelnöke, Helle Thorning-Schmidt az éjszaka elismerte vereségét, és közölte, hogy nemcsak a kormányfői tisztségről, hanem a szociáldemokrata párt elnöki posztjáról is lemond.

Rasmussennek ugyanakkor nem lesz könnyű dolga a kormányalakításkor: az általa vezetett liberális párt, a Venstre ugyanis kevesebb szavazatot szerzett, mint a Dán Néppárt. (A Venstre 34, a Dán Néppárt 37 mandátumot kaphat.)

Nagy kérdés, hogy a néppárt be akar-e lépni a kormányba, illetve mit kér támogatása fejében. A párt a szigorúbb határellenőrzés bevezetéséért, az Európai Unió hatalmának csökkentéséért és a Dániába igyekvő menekültek feltartóztatásáért száll síkra.