Vízre bocsátották a világ legnagyobb óceánjáróját

Fishing boats pass by as the cruise liner "Harmony of the Seas" is towed by tug boats into its new moorings at the STX Shipyards in Saint-Nazaire on June 19, 2015. The cruise liner, one of the largest ever built, with a capacity of 6,000 passengers is scheduled for delivery in April 2016. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
Vízre bocsátották pénteken a nyugat-franciaországi Saint-Nazaire-ben a Harmony of the Seas (Tengerek harmóniája) nevű hajót. A 2013 óta épülő hajót, a világ legnagyobb óceánjáróját 2016-ban szállítják le.
Vágólapra másolva!

A 362 méter hosszú és 66 méter széles hajót a Royal Caribbean Cruises Ltd. amerikai hajózási vállalat üzemelteti majd.

A RCCL-nek már van két hajója - az Allure of the Seas és az Oasis of the Seas -, amelyeknek a hossza megegyezik a Harmony of the Seas hosszával, de a szélességük csak 65 méter.

A Harmony of the Seas első útja Forrás: AFP/Georges Gobet

Az új hajóóriás energiatakarékosabb lesz a tervezők szerint. A belső munkákhoz 90 ezer négyzetméter padlószőnyeget, 500 ezer liter festéket és 8000 négyzetméternyi ablaküveget használnak fel.

Ezrek dolgoznak rajta

A hajón jelenleg is 2500-an dolgoznak, hogy időben befejezzék az óceánjárót, amelynek 2016 februárjára tervezik az első tengeri próbaútját.

Első útján a Harmony of the Seas mintegy 6360 utast és 2100 főnyi legénységet szállít Southamptonból Barcelonába 2016 májusában. Ezután a Földközi-tengeren használják nyolcnapos körutakra, Barcelonából kiindulva.

A saint-nazaire-i hajógyár eddig száznál több tengeri monstrumot épített, közöttük az Atlanti-óceánt átszelő legendás Normandie és France tengerjárókat, továbbá közel harminc év alatt 12 hajót az RCCL számára.