Harmincnál többen megsebesültek, hárman pedig meghaltak, amikor szombaton Ausztria második legnagyobb városában, Grazban egy autós ámokfutó a belvárosban sétáló tömegbe hajtott. Ezután kiszállt a terepjáróból, és késsel hadonászott. Az első információk szerint nincs magyar az áldozatok között.

Lelki beteg lehetett

Josef Klamminger, stájerországi rendőrfőkapitány kizárta a terrorizmus lehetőségét. Az első információk alapján a férfinak családi problémákra visszavezethető pszichózisa lehet, vagyis elveszíthette a kapcsolatot a valósággal. Tettét valószínűleg egyedül hajtotta végre.

Rendőrök Graz belvárosában a támadás utánForrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

Nőhet a halottak száma

Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományi kormányfő azt mondta, a sérültek közül tíz beteg állapota súlyos, és további egy ember életveszélyben forog.A férfi szombaton autójával végighajtott az ausztriai Graz belvárosának egyik terén, és több járókelőt elsodort. A támadásban hárman meghaltak, az áldozatok számát harmincnégyre becsülik a híradások. Boros Renáta konzul az Origo kérdésére szombaton kora este azt mondta: a rendelkezésre álló információk szerint nincs magyar állampolgár az áldozatok között. 

Az elkövetőt elkapták ugyan, de előtte még – miután nagy sebességgel a tömegbe hajtott – autójából kiszállva egy késsel hadonászott, amivel több járókelőt is megsebesített.

Graztól nem messze rendezik a hétvégén a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat, és a BBC híre szerint a tömeg egy ezzel kapcsolatos rendezvényre gyűlt össze. A Mercedes csapata Twitteren kifejezte együttérzését az áldozatok családja felé, és azt írták, hogy „a versenyzés ma mellékes”.

Előbb autóval, majd késsel

Egyes osztrák híradások szerint az autó 150 kilométeres sebességgel hajtott a tömegbe. Idézték a második legnépesebb ausztriai város polgármesterét is, aki szemtanúja volt a támadásnak, mert éppen az utcán volt. Azt mondta, látta, hogy a sofőr szándékosan nekihajt a gyalogosoknak a belváros nyüzsgő, kávézókkal szegélyezett utcájában.

Egy szemtanú az osztrák közszolgálati médiának (ORF) azt mondta, a sofőr néhány gyalogost úgy ütött el, hogy azok nekicsapódtak a szélvédőnek, átrepültek a jármű felett, majd mögötte értek földet.

A támadó megrongálódott autója - a férfit a rendőrök őrizetbe vettékForrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

Egy másik szemtanú azt mondta, először lövöldözésre gyanakodott, mert az autó több karosszéket is magával sodort, és az ütközéseknél csattanó hangok keletkeztek. Az ORF szerint az ámokfutó válogatás nélkül hajtott neki a járókelőknek.

Graz Ausztria második legnépesebb városaForrás: AFP/PNS

Egy biciklissel kezdte

A Der Standard című osztrák napilap úgy tudja, hogy a terepjáró sofőrje először az ugyancsak zsúfolt Kaiser Josef téren ütött el egy biciklist, majd a grazi opera kávézójának a környékén támadt gyalogosokra, mielőtt végigszáguldott volna a Hamerlinggassén, utána pedig a Herrengassén. 

Az utcákon pánik tört ki, az emberek az épületekbe menekültek az ámokfutó elől.
A rendőrség lezárta a grazi belvárost, és kiürítették a város főterét is. A történtek miatt a Herrengasse utcában több üzlet bezárt.

Cikkünk folyamatosan frissül.