Egy nap alatt 83-szor sértették meg a tűzszünetet

A hét képei Ukrajna Ukraine
600 méterre a frontvonaltól
Vágólapra másolva!
Dörögnek a fegyverek a kelet-ukrajnai frontvonal mentén: 24 óra alatt 83-szor sértették meg a tűzszünetet. Közben megérkezett Ukrajnába 55 páncélozott szállító harcjármű Nagy-Britanniából.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Ukrajnába ötvenöt Saxon páncélozott szállító harcjármű Nagy-Britanniából - jelentette be Jurij Birjukov elnöki tanácsadó. A kijevi parancsnokság eközben vasárnap ismét intenzív szakadár tüzérségi támadásokról adott hírt, közlése szerint egy nap alatt 83-szor sértették meg a tűzszünetet.

Levetett páncélosok

Ukrajna 75, a brit királyi hadsereg hadrendjéből már kivont, gumikerekes páncélozott szállító harcjárművet vásárolt 3,8 millió dollárért Nagy-Britanniától. Az első húsz már márciusban megérkezett, míg a mostani szállítmányból húszat mentőautóvá alakítanak át.

600 méterre a frontvonaltól Fotó: Bielik István - Origo

A kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnap arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában a legsúlyosabb a helyzet Donyeck környékén volt, ahol az éjjel a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán lévő öt településre nyitottak tüzet a szakadár erők a minszki egyezmény által tiltott aknavetőkkel.

Az EBESZ-t is aggasztja

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai megfigyelőmissziója hét végén közzétett friss jelentésében megerősítette, hogy

felerősödtek a szakadár tüzérségi támadások

az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alá tartozó donyecki repülőtér és a környékén fekvő települések ellen.