Előre eltervezhette tettét a grazi ámokfutó

Graz, 2015. június 20.
Egy sérültet visznek mentősök Graz belvárosában 2015. június 20-án, miután egy ámokfutó terepjárójával a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt. Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített. A férfit
Graz, 2015. június 20. Egy sérültet visznek mentősök Graz belvárosában 2015. június 20-án, miután egy ámokfutó terepjárójával a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt. Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített. A férfit a rendőrök őrizetbe vették. (MTI/EPA/Elmar Gubisch)
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, előre megfontolt szándékkal követte el tettét az a 26 éves férfi, aki járókelők közé hajtott szombaton az ausztriai Graz belvárosában, és három halottat, valamint több tucat sebesültet hagyott hátra - mondta egy klinikai pszichológus.
Vágólapra másolva!

Előre megfontolt szándékosságot feltételez a szakember szerint a grazi ámokfutó tette. Az, hogy a férfi célzottan nekihajtott a gyalogosoknak, üldözte őket, majd újra és újra elütötte az embereket arra utal, nem skizofrén vagy depressziós volt, mivel olyankor a beteg inkább visszahúzódik - mondta.

Pszichopata, személyiségzavaros

Salvatore Giacomuzzi innsbrucki klinikai pszichológus szerint az eddig ismert részletek alapján az elkövető tette egyfajta pszichopata jegyeket felmutató,

narcisztikus személyiségzavarból táplálkozó, erőszakos kitörésnek tűnik.

Ezzel az autóval hajtott a Graz belvárosában sétáló emberek közé az ámokfutó Forrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

Mint arról az Origo is beszámolt, a férfi terepjáróval a járókelők közé hajtott Graz belvárosában. Három embert megölt, 34-en megsebesített.

Az eddigi információk szerint nincs magyar az áldozatok között.

A gázolás után a férfi kiszállt a terepjáróból, és késsel hadonászott, többeket megsebesített.

Korábban is erőszakos volt

Kiderült, hogy a helyszínen őrizetbe vett elkövető boszniai származású és osztrák állampolgárságú. A 26 éves férfi már korábban is tanúsított "erőszakos viselkedést". A házas, kétgyerekes férfit május 28-án házastársi erőszak miatt kiutasították otthonából.

Egy sérültet visznek a mentősök, miután az ámokfutó a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt Forrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

Ausztriát megrázta a szombati tragédia, Grazban kiüresedtek az utcák. A belváros több pontján virágokat és gyertyákat helyeztek el az áldozatok emlékére.

A sérültek közül három felnőtt vasárnap is válságos állapotban volt,

és két gyermeket továbbra is intenzív osztályon ápolnak a kórházban.

Még nem hallgatták ki

Az ámokfutót, ki elfogásakor nem mutatott ellenállást, elmeállapota miatt még nem hallgatták ki. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter vasárnap a tragédia helyszínén azt mondta, "Graz olyan, mint egy nyílt seb". Heinz Fischer osztrák elnököt pedig "mélyen sokkolta az őrült cselekedet".

Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített Forrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

Heves bírálatokat kapott eközben Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, aki felhívta a figyelmet az elkövető boszniai származására, és úgy vélte, a vallási motivációt sem lehet elvetni, ám

a rendőrség kizárta a politikai, a vallási és egyéb szélsőséges indítékot.

Schwarzenegger is sajnálja

Az osztrák származású színész, Arnold Schwarzenegger így nyilatkozott: "ami Grazban történt, elmondhatatlanul szomorú, hiszen emberek vesztették életüket vagy sérültek meg". Úgy vélte, mindenkinek össze kellene fognia, hogy a pszichológiai betegségek mielőbb felismerhetővé váljanak.

Végh József kriminálpszichológus szerint

melyeknek rendszerint nincs előjele. A magyar szakember is azon az állásponton van, hogy paranoid emberről lehet szó, aki valószínűleg már korábban is erőszakos lehetett.