Háborút robbanthat ki Líbiával a migránsokat megállító hajóblokád az olasz katonai vezetés szerint. Az olasz vezérkari főnök szerint blokádot csak ENSZ-jóváhagyással lehetne bevezetni, de az sem jelentene megoldást. A brit védelmi miniszter szerint sem működne a dolog.

Az Olaszországba és az EU-ba özönlő migrációs áradatot nem katonai, hanem globális problémának tartja az olasz fegyveres erők vezérkari főnöke. Claudio Graziano szerint háborús cselekménynek minősülne Líbiával szemben a Földközi-tengeren az olasz és a líbiai partok közötti hajóblokád. 

Hatástalan lenne a blokád

A tengeri blokádot kizárólag az ENSZ határozatával vagy az érintett észak-afrikai állam kérésére lehetne bevezetni, de akkor is eredménytelen lenne – állapította meg. A tábornok azt mondta, az emberkereskedők így is, úgy is útnak indítanák a líbiai partokról a bevándorlókkal teli lélekvesztőket.

Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz partokhoz a Földközi-tengerenForrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

A vezérkari főnöke megjegyezte: az olasz hatóságok eddig nem tudták bizonyítani, hogy a bevándorlókkal teli hajókon terroristák is érkeztek Olaszországba, de az Iszlám Állam "sokféleképpen, migránsok nélkül is be tudja szivárogtatni az embereit" – tette hozzá. 

A britek szerint sem megoldás

A brit védelmi miniszter szerint sem lehetne hajóblokáddal útját állni a Földközi-tengeren át Európába tartó menekültáradatnak. Michael Fallon a BBC-nek kifejtette, hogy a líbiai tengerpart több mint 1600 kilométer hosszú, és a Kadhafi-rezsim elleni nemzetközi katonai fellépés idején 40 hadihajóból álló flottára volt szükség az akkori tengeri blokád időleges fenntartásához. 

Michael Fallon szerint sem megoldás a hajóblokádForrás: AFP/Roslan Rahman

Fallon szerint inkább hírszerzési értesülések megosztásával kellene törekedni arra, hogy Afrikán belül fel lehessen térképezni az embercsempészek útvonalait és "lecsapni" a szervező bűnbandákra. Elismerte, hogy az Iszlám Állam miatt Líbiába nem lehet visszaküldeni a menekülőket, ám szerinte más észak-afrikai országokba vissza lehet telepíteni a tengerből kimentett embereket.