Visszavonul a román kormányfő

nk20150610
"Ponta, ne várj, lemondást!' feliratú táblát tart egy nő egy Victor Ponta román miniszterelnök lemondását követelő tüntetésen Bukarestben 2015. június 9-én. Ezen a napon a parlament nem függesztette fel Ponta mentelmi jogát, akit okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsít a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság
Vágólapra másolva!
A belügyminiszter láthatja el átmenetileg a kormányfői teendőket Romániában, míg Victor Ponta lábadozik. A miniszterelnök 45 napra ideiglenes kormányfő kinevezését kérte az államfőtől, térdszalagszakadása miatt.
Vágólapra másolva!

Egészségügyi okokból ideiglenes miniszterelnök kinevezését kéri Victor Ponta kormányfő a román államfőtől. A térdszalagszakadással műtött Ponta lábadozása idejére, legfeljebb 45 napig tartó időszakra kérte az átmeneti intézkedést Klaus Iohannis elnöktől.

Victor Ponta átmeneti időszakra, lábadozása idejére kérte belügyminisztere segítségét Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A miniszterelnök hivatala közölte: Ponta Gabriel Oprea belügyminiszter és nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettes ideiglenes kinevezését javasolja a kormány élére.

Ponta egy kosárlabda-mérkőzésen sérült meg, június 15-én műtötték meg

egy törökországi klinikán. Az elmúlt napokban megbízásából korlátozott jogkörökkel Oprea vezette a kormányt, de az államfő egyetértésével a belügyminiszter teljes jogkört kapna Ponta visszatéréséig.

Lemondását sürgetik

Alighanem nem a térdszalagszakadás most Ponta legnagyobb gondja. Az Origo is beszámolt arról, hogy Romániában - ahol jövőre tartanak választásokat - június elején a korrupcióellenes ügyészség pénzmosás és adócsalás gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást.

nk20150610 Forrás: MTI/EPA/Bogdan Cristel

Bár a parlament nem függesztette fel a kormányfő mentelmi jogát, az utcákon tüntetők követelték lemondását. Pár nappal később pedig Victor Ponta baloldali kormánya a várakozásoknak megfelelően "túlélte" a bizalmi szavazást a bukaresti parlamentben.