Merkel a tűzszünet betartására szólított fel

Vágólapra másolva!
Elsődleges fontosságú és elengedhetetlen a tűzszünet betartása és a nehézfegyverek teljes visszavonása a minszki megállapodásoknak megfelelően a kelet-ukrajnai frontvonal egész hosszában - hangsúlyozta Angela Merkel szóvivője hétfőn a német kancellár álláspontját tolmácsolva.
Vágólapra másolva!

A szóvivő arról a 45 perces telefonbeszélgetésről tájékoztatott, amely Angela Merkel, valamint Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök között zajlott le a "normandiai négyek" - Németország, Oroszország, Ukrajna és Franciaország - külügyminisztereinek keddi párizsi találkozója küszöbén.

A külügyminiszterek a találkozón a minszki megállapodások megvalósításának helyzetét tekintik át, és konkrét javaslatokat tesznek arra, hogy hogyan lehetne javítani az egyezmények életbe léptetését.

Nemzetközi összekötő csoport

Ugyancsak az ukrán válságról tartja soron következő ülését kedden Minszkben az ukrajnai konfliktus megoldásán fáradozó nemzetközi összekötő csoport.

A hétfői hármas telefonbeszélgetésben Merkel a "tűzszünetsértések nyugtalanító számáról" beszélt. Ezek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nagy többségükben az oroszbarát szakadároktól indulnak ki - írta a dpa német hírügynökség.

Szükséges a helyreállítás

Putyin azt hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erőknek haladéktalanul be kell szüntetniük a Donyec-medence lakott területeinek lövetését. Az orosz elnök szerint előrelépésre van szükség a politikai rendezés folyamatában, az alkotmányos reform kérdéseinek megoldásában, valamint a délkelet-ukrajnai régiók szociális és gazdasági helyreállításában.

Putyin, Merkel és Hollande egyetértettek abban, hogy továbbra is nagy szükség van személyes kapcsolataik fenntartására - közölte a Kreml sajtóosztálya.