Megrohamozták a tálibok a kabuli parlamentet

kabul parlament parliament
Afghan men play football as construction takes place of a new Parliament building in Kabul on February 10, 2015. AFP PHOTO/ SHAH Marai
Vágólapra másolva!
Egyszerre több pokolgép robbant a kabuli parlament előtt, az épületet fegyveres támadók rohamozták meg. A támadást az új afgán védelmi miniszter beiktatásának napjára időzítették a tálibok. A Reuters szerint a rendőrség lelőtte a támadókat. 
Vágólapra másolva!

Az afganisztáni tálibok összehangolt támadást indítottak a kabuli parlament ellen. Egy rendőrparancsnok szerint a támadók egyidejűleg négy pokolgépet robbantottak fel az épület előtt, majd fegyverekkel behatoltak az épületbe.

A kabuli parlament épülete előtt több pokolgép is robbant Forrás: AFP/Shah Marai

A beiktatásra időzítették

A BBC tudósítása szerint a tálibok az új védelmi miniszter beiktatásának időpontjára időzítették a támadást. Az első pokolgép akkor robbant fel, amikor a politikust bemutatták a képviselőknek.

A televíziók élőben közvetítették a beiktatást, a felvételeken az is látszódott, ahogy a képviselők menekülni kezdtek az épületből. A közösségi oldalakra posztolt fotókon füst szivárgott az épületből.

Visszaverték az ostromot

Az őröknek végül sikerült visszaverniük az ostromot, a támadó hat tálib fegyveres egy épülőfélben lévő közeli házban húzta meg magát. A rendőrség körbevette ezt a félkész épületet, majd mindegyik támadót megölte a Reuters hírügynökség jelentése szerint.

A belügyminisztériumi szóvivő azt mondta: minden parlamenti képviselő sértetlen, viszont 18 civil megsebesült az utcán, köztük két nő és két gyerek.

Nem ez az első eset

A tálibok már korábban is követtek el hasonló, összehangolt támadást kormányzati célpontok ellen. Néhány hete a külföldiek által kedvelt Heetal szállodára nyitottak tüzet, akkor a biztonsági erők négy támadóval végeztek.