Oroszország az Északi-sarkon is fegyverkezik

Vágólapra másolva!
Oroszország még idén légelhárító fegyvereket és vadászrepülő-bázisokat telepít az Arktiszra – jelentette be az orosz légierő parancsnokhelyettese.
Vágólapra másolva!

A moszkvai kormányzat már évek óta hangoztatja, hogy növelni kívánja befolyását az Északi-sark térségében. Ehhez az orosz haderő jelenléte is szükséges – nyilatkozta az Interfaxnak Kirill Makarov.

Ennek keretében Oroszország már idén nagy hatótávolságú légvédelmi radarállomásokat, Pancir (NATO-besorolása szerint SA-22 Greyhound) típusú légelhárító rendszereket és föld-levegő rakétákat, továbbá elfogó vadászrepülőket telepít az (Északi-) Jeges-tenger orosz fennhatóságú szigeteire.

Önellátó légibázis

Az orosz védelmi tárca májusi közlése szerint az Arktiszre tervezett katonai létesítmények telepítését még az idei év végéig be kívánják fejezni. A Jakutföldhöz tartozó, a 75. szélességi körön található Kotyelnij-szigeten például már 70 százalékban elkészült egy olyan önellátó légibázis, amely lehetővé teszi, hogy az északi sarkvidék jelentős részét az orosz haderő ellenőrizhesse.

„Az a célunk, hogy az Oroszországi Föderáció képes legyen érvényesíteni érdekeit az ország teljes területén, az Arktiszt is beleértve” – mondta Makarov.