Egy napon belül két izraeli katonai mentőautót támadtak meg drúzok a Golán-fennsíkon, mert azt hitték, hogy azokon szíriai iszlamistákat szállítanak. Benjamin Netanjahu élesen elítélte az akciót.

Hétfő éjszaka több tucatnyi drúz támadt rá a mentőautóra, amelyik két sebesült szíriait szállított. Az egyik sebesültet agyonverték, a másikat kritikus állapotban vitték kórházba, ahol megműtötték. Az állapota stabil – írta a Jediót Ahronót internetes kiadása

A két izraeli katona is könnyebben megsebesült – számolt be az AP amerikai hírügynökség.

Izraeli mentőalakulat tagjai vizsgálják azt a mentőautótForrás: MTI/AP/Jinipix/-------------------

Egy napon belül másodszor

Ez volt a második támadás egy napon belül. Korábban kövekkel dobálták meg a katonai mentőt és az azt kísérő terepjárót.

A drúzokat felháborítja, hogy az izraeli kormány egészségügyi segítséget nyújt a sebesült szíriai lázadóknak, akik között szerintük vannak iszlamisták is, nem tesz viszont semmit a Szíriában élő drúzokért.

A hónap elején az al-Kaida szíriai tagozata, a Nuszra Front legalább húsz drúzt mészárolt le.

Benjamin Netanjahu nem tűri, hogy bárki a kezébe vegye a törvénytForrás: AFP/Abir Sultan

Netanjahu súlyos büntetést ígért

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő megígérte, hogy kézre kerítik mindazokat, akik felelősek a lincselésért, mert senki sem veheti a kezébe az ítélkezést, és nem avatkozhat a hadsereg ügyeibe.

Felszólította a drúz közösség vezetőit, hogy csendesítsék le az indulatokat, ez azonban aligha fog sikerülni, sokan ugyanis fogadkoznak, hogy ezután is megakadályozzák, hogy izraeli kórházakba szállítsanak szíriai lázadókat – írta a Jediót Ahronót.