Két történelmi mauzóleumot pusztítottak el az iszlamisták

2015.06.23. 16:19

Felrobbantottak két jelentős muzulmán mauzóleumot az elmúlt napokban az Iszlám Állam szélsőséges szervezet fegyveresei az északkelet-szíriai Palmüra romvárosban és környékén - közölte Mámún Abdel Karím, a szíriai régészeti hatóságok vezetője kedden.

Az egyik elpusztított mauzóleum négy kilométerre északra feküdt Palmürától, és az iszlám síita vonulatának előretörésében jelentős szerepet játszó Ali kalifa - az iszlám negyedik, a síiták szerint „helyesen vezető" kalifája - unokatestvérének leszármazottjáé volt. A másik felrobbantott mauzóleum ötszáz éves volt, s a város egyik vallási vezetőjének volt a nyughelye. A mauzóleum a város diadalívétől ötszáz méterre feküdt.

Iszlám ÁllamForrás: Twitter

A sírok ne legyenek feltűnőek

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőségesei az uralmuk alá tartozó szíriai területeken az elmúlt egy év során mintegy ötven darab, száz és kétszáz év közötti mauzóleumot és sírhelyet pusztítottak el, mert az ilyen típusú végső nyughelyek saját értelmezésük szerint ellenkeznek az iszlámmal - mondta Karím. Hozzátette, az elmúlt tíz napban a palmürai lakosok sírköveit is elpusztították, ha azok láthatóak voltak. A síroknak ugyanis a szélsőségesek felfogása szerint nem szabad szembetűnőnek lenniük - magyarázta a régészeti illetékes.

A sivatag mátkája

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon "a sivatag mátkája" volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK