Újabb veszély leselkedhet Magyarországra

- HORIZONTAL KURD REFUGEE REFUGEE CAMP SYRIAN CHILD WIRE NETTING
Hands of Syrian Kurdish children are seen holding a fence in a UNHCR (United Nations Refugee Agency) refugee camp on February 2, 2015, at Suruc, in Sanliurfa. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem kell attól tartania az Európai Uniónak, hogy a Törökországban élő közel kétmillió szíriai menekült útnak indulna, de a helyzet mielőbbi rendezése miatt halaszthatatlan a közel-keleti térség stabilizálása. A bizonytalanságot csak növeli, hogy Ankarában még mindig nem alakult meg az új kormány, mivel a júniusi választásokon egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget.
Vágólapra másolva!

Törökországban a szíriai menekültek száma már elérte a kétmilliót. Ankara kijelentette, hogy továbbra is hajlandó fogadni őket, de a török társadalom ezt egyre kevésbé tolerálja.

Ugyanis egyre több a konfliktus a helyiek és a menekültek között,

ami mostanában már véres összecsapásokhoz is vezetett. A június 20-i menekültügyi világnapon Angelina Jolie is egy törökországi menekülttáborba látogatott el, hogy felhívja a figyelmet a helyzet súlyosságára. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának különmegbízottjaként az Oscar-díjas színésznő arról beszélt, hogy

a világ a tömeges áttelepülés korszakát éli át,

és még soha nem fosztottak meg ennyi embert az emberi jogaitól.

Angelina Jolie amerikai színésznő is ellátogatott az egyik törökországi menekülttáborba Forrás: AFP/-

Hazafias kötelesség

A Törökországban élő mintegy kétmillió szíriai menekült helyzetének megítélése egyáltalán nem pozitív – mondta Dobrovits Mihály. A Törökország-szakértő szólt arról is, hogy az eddig kormányzó Fejlődés és Igazság Pártjának (AKP) elévülhetetlen érdeme van abban, hogy a szíriaiak az országba érkeztek, mivel Ankara tevőleges szerepet játszott az Aszad-ellenes erők támogatásában.

Éppen emiatt

a török kormánypárt egyáltalán nem ellenséges a menekültekkel szemben,

és hazafias kötelességnek tartja, hogy a lehetőségekhez képest megfelelően gondoskodjon róluk. Ezzel szemben az ellenzéki erők a probléma mielőbbi megoldását sürgetik, mivel a több millió ember ellátása jelentős összegeket emészt fel, ráadásul biztonsági kockázatot is jelent a táborokban élő tömeg.

Kétmillióan menekültek Szíriából Törökországba Forrás: AFP/Bulent Kilic

Még nem teszik ki őket

A júniusi választások előtt a menekültek helyzete kampánytéma volt. A világinak és Nyugat-barátnak tartott ellenzéki Köztársasági Néppárt ígérte azt a választóinak, hogy hatalomra kerülésük esetén elküldik az országból a szíriai menekülteket.

Dobrovits Mihály szerint a táborokba beszivárgott az Iszlám Állam néhány aktivistája is, de azt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen mértékben épültek be a menekültek közé.

A szakértő azt elképzelhetetlennek tartja, hogy ekkora tömeget egyik pillanatról a másikra kitegyenek az országból,

de valamilyen megoldást találni kell a helyzetükre.

A törökországi választások után még nagyobb lett a bizonytalanság Forrás: AFP/Bulent Kilic

Új választás is lehet

A mostani helyzetben a legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogy a június 7-i törökországi parlamenti választáson egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget. A koalíciós tárgyalások jelenleg is zajlanak,

az sem kizárt, hogy előrehozott választásokat tartanak.

Ez a politikai környezet biztosan nem segíti a menekültek helyzetének rendezését, csak a bizonytalanságot növeli – hívta föl a figyelmet Dobrovits Mihály.

Erdogan Európára mutogat

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban azt mondta, országa kétmillió embert fogadott be, akik a térségben dúló konfliktusok elől menekültek el, miközben egész Európa csupán kétszázezret. "Mi senkit sem hagytunk cserben, és ezt soha nem is fogjuk megtenni" – hangsúlyozta Erdogan.

Törökországnak érdeke lenne a térség stabilizálása Forrás: AFP/Bulent Kilic

Jelen pillanatban nem kell attól tartani, hogy a Törökországban lévő kétmilliós embertömeg csak úgy útnak indulna az Európai Unió, így Magyarország felé, de ha belátható időn belül nem sikerül a térségben legalább kontrollálni a folyamatokat, annak beláthatatlan következményei is lehetnek – fogalmazott a Törökország-szakértő.

Szíria szétesett

Mivel Szíria jelenleg legalább három részre esett szét, a menekültek között is megjelentek a törzsi ellentétek. Abban az esetben, ha megalakul az új török kormány, akkor

a NATO és az Egyesült Államok segítségével rendezni kell a térségbeli helyzetet,

hogy ne eszkalálódjon tovább a válság – vélte a szakértő.

A pártok politikai ütőkártyának használják a menekültek helyzetét Forrás: AFP/Bulent Kilic

A törökországi menekülttáborok helyzetéről Dobrovits Mihály azt mondta, hogy azt finoman szólva sem lehet jónak nevezni. Igaz, ott még nem terjedt el a prostitúció, ami például a jordániai táborokban már mindennapos.