Amerikában is azzal küzdenek, amivel Áder János

2015.06.23. 06:49

Az évszázad végére évente 69 ezer ember halálát okozhatja, és több milliárd dolláros anyagi kárral járhat a klímaváltozás az Egyesült Államokban, ha az ország nem tesz gyors és jelentős lépéseket a globális felmelegedés megfékezése érdekében - közölte az amerikai Környezetvédelmi Hivatal. 

A hivatal számításai szerint 2100-ra évi 57 ezer ember halálát okozhatja a légszennyezettség, és további 12 ezren vesztik majd életüket az extrém magas hőmérséklet miatt.

Egyes döntéshozók rövid távú gazdasági érdekek miatt még mindig kétségbe vonják a globális klímaváltozástForrás: completcolorado.com

A már most is vízhiánnyal küzdő Kalifornia államban a jövőben egyre gyakoribbá válhat a szárazság, a Sziklás-hegységben megszaporodhatnak a súlyos erdőtüzek, míg az ország délkeleti részén a rendkívül magas hőmérséklet, a kevés csapadék és a viharok számának növekedése, valamint a tengerszint emelkedése jelenthet komoly problémát. Csak a part menti területeken

évi ötmilliárd dolláros kárt okozhat az éghajlatváltozás.

Sürget az idő

Bár a jelentés szerint ezen hatások egy része csak évtizedek múlva válik majd kézzelfoghatóvá, Gina McCarthy, a hivatal igazgatója azt hangsúlyozta: az éghajlatváltozás megfékezését elősegítő döntéseket azonnal meg kell hozni,

nem várhatnak ötven évet.

McCarthy egyúttal kiemelte: a jelentés fel kell, hogy nyissa azok szemét, akik nincsenek tisztában a klímaváltozás potenciális veszélyeivel.

Áder is a klímaváltozás ellen küzd

Nemrégiben sötét jövőt festett le a Fővárosi Közgyűlés előtt Áder János. A köztársasági elnök a beszédében

a klímaváltozás veszélyeire hívta fel a figyelmet,

és arra kérte a képviselőket, hogy csatlakozzanak Al Gore volt amerikai alelnök világméretű klímakampányához. Ide kattintva elolvashatja, hogy mit mondott. 

Áder János az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorábanFotó: Bielik István - Origo

A köztársasági elnök a tiszai folyószabályozásról és a Klímavédelem Most programról is beszélt májusban az OzoneNetwork tévé Egyenlítő című műsorában. Az erről szóló összeállításunkat itt találja. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK