Önrendelkezést követelnek a kárpátaljai ruszinok

Vágólapra másolva!
A Ruszin Szervezetek Koordinációs Tanácsa bejelentette, hogy a közeljövőben tömegdemonstrációkat tervez, amelyeken Kárpátalja önrendelkezését fogják követelni.
Vágólapra másolva!

Mindenekelőtt az 1991-es, autonómiáról szóló népszavazás eredményének tiszteletben tartását követelik a kárpátaljai ruszinok – írja a comments.ua hírportálban megjelent közleményre hivatkozva a Kárpáthír.

Hiába szavazták meg

Az 1991. december 1-én tartott népszavazáson az urnákhoz járulók 78 százaléka támogatta Kárpátalja önrendelkezését, 81 százalék az ezen belül létrehozandó beregszászi autonóm magyar körzet létrehozását, Ukrajna azonban a mai napig figyelmen kívül hagyja az eredményt.

Ezért a ruszinok hétfői tanácskozásukon elfogadtak egy határozatot, amelyben arra kérik az ENSZ-t, az Európai Bizottságot, az Európa Tanácsot és az EBESZ-t, gyakoroljanak nyomást Petro Porosenko elnökre.

Csehországtól, Szlovákiától és Magyarországtól is segítséget várnak, a határozatot elküldték e három ország parlamentjének is.

A magyarországi jótékonysági szervezetek 100 millió forint értékű segélyadományát küldtek Kárpátaljára nyolc kamionnal Forrás: MTI/Nemes János

Különleges státusz

Számos ruszin csoport évek óta követel különleges státuszt a régiónak, ám Kijev még a ruszin kisebbség létezését sem hajlandó elismerni.

A hivatalos álláspont szerint ez egy, a Trianon előtti magyar hatalom által „kitalált nemzetiség”, akik valójában az ukrán nyelv egyik nyelvjárását beszélik.

Érdekvédelmi szervezeteiket pedig azzal vádolják, hogy „veszélyt jelentenek az ország területi integritására” – emlékeztet a Kárpáthír.