Így mondja, hogy a Krím nem Oroszország!

Krím, graffiti
Pedestrians walk past an wall painting depicting a map of Crimean peninsula bearing the colours of Russia's national flag in Moscow, on March 31, 2014. The Crimean crisis has sparked the most explosive East-West confrontation since the Cold War and fanned fears in Kiev that Russian President Vladimir Putin now intends to push his troops into southeast Ukraine. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Az orosz és a nemzetközi jog harmóniája legalábbis kifogásolható. Különösen igaz ez a Krím hovatartozásának megítélésére. Ennek legújabb kárvallottja az orosz fogyasztóvédelem, amely figyelmeztette a félszigetre készülő turistákat: nemzetközi jogilag Ukrajnába utaznak. A Kreml szerint köztudott, hogy nem oda.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárás várhat az orosz fogyasztóvédelemre, mert egy kiadványában elővigyázatosságra kérte a Krímre utazókat, a félszigetet pedig megszállt területnek minősítette. Ezen kívül azt is ajánlották a turistáknak, hogy az ukrán hatóságoktól kérjenek engedélyt, amikor a 2014 márciusában Oroszország által annektált területre lépnek.

A félszigetet 2014 márciusában annektálta Oroszország Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Elvileg Ukrajna

Az orosz ügyészség hétfői közleménye szerint a fogyasztóvédők felhívása

bűnpártolásnak minősül, amelynek célja Oroszország területi egységének megsértése.

Egy tavaly elfogadott törvény szerint az utóbbiért 300 ezer rubeles (1,5 millió forintos) pénzbírságot lehet kiszabni, aki pedig „szeparatista nézeteket terjeszt”, akár 5 év börtönt is kaphat.

A vádhatóság most vizsgálódik, pedig

a fogyasztóvédők csak a nemzetközi jogot vették alapul, márpedig aszerint a Krím Ukrajna része.

Vagyis de jure indokolt az intelem, hogy a turistáknak az ukrán törvények szerint kell eljárniuk.

A többi között be kell jelenteni a krími tartózkodás kezdetét és végét, illetve engedélyt kell kérni az ukrán határőrségtől. Ha ugyanis valamilyen probléma adódik, a turisták visszakövetelhetik a túra árát, mondván, nem tájékoztatták őket teljes körűen – szól az érvelés.

Pánik

A The Moscow Times szerint a hét eleje óta folyamatosak a krími utazás kockázatai után érdeklődők telefonjai; az orosz turisztikai szövetség szóvivője, Irina Tyurina valóságos pánikról beszélt, megjegyezve, hogy az efféle felhívások közzététele a külügyminisztérium és más kormányszervek dolga.

A Krímen már alkalmazkodtak Forrás: AFP/Vasily Maximov

Eközben az Interfax azt jelentette, hogy az ügyészség a fogyasztóvédők honlapjának blokkolására utasította az oroszországi médiát és távközlést ellenőrző Roszkomnadzort.

Köztudott, hogy orosz terület

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint

a kérdéses brosúra abszurd, hiszen köztudott, hogy a Krím az Orosz Föderáció része.

Arra viszont nem válaszolt, hogy az orosz turistáknak az ukrán hatóságok közbenjárását kell-e kérniük, mondván, ez nem a Kreml hatásköre.