Ilyen őszinteséggel még nem beszélt egy volt államfő

2015.06.23. 07:23

Viktor Janukovics volt ukrán államfő a BBC-nek nyilatkozva elismerte, hogy őt is terheli „valamekkora felelősség” a tavalyi kijevi vérontásért.

Janukovics Moszkvában adott interjút a BBC-nek. A kedd este képernyőre kerülő interjúban az egykori ukrán elnök elmondta azt is, hogy a tavalyi kijevi kormányellenes tüntetések idején különlegesen kiképzett orosz biztonsági alakulatok menekítették ki őt Ukrajnából, Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes utasítására.

Viktor Janukovics hálás azért, amiért Putyin kimentetteForrás: AFP/Sergei Supinsky

Janukovics kijelentette: Putyin előzetesen vele sem konzultált az akcióról, de ő

hálás az orosz elnöknek,

mivel az orosz biztonsági erők valószínűleg az életét mentették meg.

Elismerte felelősségét

A tavalyi kijevi vérontásról szólva úgy fogalmazott: „másokkal együtt” rá is hárul felelősség a történtekért, amelyek megakadályozása érdekében

valószínűleg nem lépett fel elég erélyesen.

Kijelentette ugyanakkor: nincs semmilyen információja arról, hogy bárki parancsot adott volna a tüntetők elleni fegyverhasználatra.

Hangsúlyozta, hogy ő személyesen semmiféle parancsot nem adott, mivel ez nem is az ő hatásköre volt, de határozottan ellenezte az erőszak és különösen a tűzfegyverek alkalmazását a demonstrálók ellen.

Putyinnak is odaszólt

Janukovics az „ukrán állam tragédiájának” nevezte, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet, és kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetből kiutat kell találni.

A két politikus jó kapcsolatot ápol, ugyanakkor Krím elcsatolását tragédiának tartjaForrás: AFP/Alexander Nemenov

A BBC riporterének kérdésére azonban, hogy ez a Krím visszatérését jelentené-e Ukrajna fennhatósága alá, a volt ukrán elnök indulatosan csak annyit mondott, hogy

„ami történt, megtörtént (...), ami történt, az ma már tény”.

Ukrajnában „jelenleg a Krím visszaszerzéséről beszélnek, de ezt hogyan akarják elérni? Háborúval? Szükségünk van még egy háborúra?” - fejtegette Janukovics a BBC-interjúban.

Viktor Janukovics rezidenciája. A volt államfő azt mondja, nem az ő tulajdona voltFotó: Bielik István - Origo

Visszautasította azokat a vádakat, hogy hivatali idejében közpénzeket sikkasztott volna, és azt is, hogy dollármilliókat rejtegetne külföldi bankszámlákon. Kijelentette, hogy Kijev melletti egykori fényűző rezidenciája - amit távozása után a tiltakozók a világ szeme elé tártak -

nem volt az ő tulajdona.

Emellett azt állította, hogy ellenfelei szélsőjobboldali erők bevonásával végrehajtott katonai puccsal távolították el őt a hatalomból. Hozzátette: reméli, hogy egy nap visszatérhet Ukrajnába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK