Ilyen őszinteséggel még nem beszélt egy volt államfő

Ukrán tüntetések, állítólag lemondott Viktor Janukovics
Ukrainian President Viktor Yanukovych is pictured before the signature of an agreement with the opposition on February 21, 2014. Ukraine's leader and opposition on Friday signed a deal to end the splintered country's worst crisis since independence after three days of carnage left nearly 100 protesters dead and the heart of Kiev resembling a war zone. President Viktor Yanukovych's dramatic decision to hold early elections and form a new unity government was met with caution by the tens of thousands gathered on central Kiev's main square for a protest that began exactly three months earlier. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
Vágólapra másolva!
Viktor Janukovics volt ukrán államfő a BBC-nek nyilatkozva elismerte, hogy őt is terheli „valamekkora felelősség” a tavalyi kijevi vérontásért.
Vágólapra másolva!

Janukovics Moszkvában adott interjút a BBC-nek. A kedd este képernyőre kerülő interjúban az egykori ukrán elnök elmondta azt is, hogy a tavalyi kijevi kormányellenes tüntetések idején különlegesen kiképzett orosz biztonsági alakulatok menekítették ki őt Ukrajnából, Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes utasítására.

Viktor Janukovics hálás azért, amiért Putyin kimentette Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Janukovics kijelentette: Putyin előzetesen vele sem konzultált az akcióról, de ő

hálás az orosz elnöknek,

mivel az orosz biztonsági erők valószínűleg az életét mentették meg.

Elismerte felelősségét

A tavalyi kijevi vérontásról szólva úgy fogalmazott: „másokkal együtt” rá is hárul felelősség a történtekért, amelyek megakadályozása érdekében

Kijelentette ugyanakkor: nincs semmilyen információja arról, hogy bárki parancsot adott volna a tüntetők elleni fegyverhasználatra.

Hangsúlyozta, hogy ő személyesen semmiféle parancsot nem adott, mivel ez nem is az ő hatásköre volt, de határozottan ellenezte az erőszak és különösen a tűzfegyverek alkalmazását a demonstrálók ellen.

Putyinnak is odaszólt

Janukovics az „ukrán állam tragédiájának” nevezte, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet, és kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetből kiutat kell találni.

A két politikus jó kapcsolatot ápol, ugyanakkor Krím elcsatolását tragédiának tartja Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A BBC riporterének kérdésére azonban, hogy ez a Krím visszatérését jelentené-e Ukrajna fennhatósága alá, a volt ukrán elnök indulatosan csak annyit mondott, hogy

„ami történt, megtörtént (...), ami történt, az ma már tény”.

Ukrajnában „jelenleg a Krím visszaszerzéséről beszélnek, de ezt hogyan akarják elérni? Háborúval? Szükségünk van még egy háborúra?” - fejtegette Janukovics a BBC-interjúban.

Viktor Janukovics rezidenciája. A volt államfő azt mondja, nem az ő tulajdona volt Fotó: Bielik István - Origo

Visszautasította azokat a vádakat, hogy hivatali idejében közpénzeket sikkasztott volna, és azt is, hogy dollármilliókat rejtegetne külföldi bankszámlákon. Kijelentette, hogy Kijev melletti egykori fényűző rezidenciája - amit távozása után a tiltakozók a világ szeme elé tártak -

nem volt az ő tulajdona.

Emellett azt állította, hogy ellenfelei szélsőjobboldali erők bevonásával végrehajtott katonai puccsal távolították el őt a hatalomból. Hozzátette: reméli, hogy egy nap visszatérhet Ukrajnába.