Egyre hangosabbak a háborúpártiak Ukrajnában

TOPSHOTS
Ukrainian servicemen shout from SPG-9 antitank grenade launcher during the combat with the pro-Russian separatists near Avdeevka, Donetsk region, on June 18, 2015. Russian President Vladimir Putin said his country was open to the world and would
Rendes háborút akarnak
Vágólapra másolva!
Az ukrán hadsereg és a titkosszolgálat tisztjei, valamint a jobboldali politikai és fegyveres mozgalmak a kelet-ukrajnai hadműveletek folytatását követelik az elnöktől.
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők és a biztonsági szolgálat (SZBU) tábornokai és tisztjei tétlenséggel, tehetetlenséggel és a háború üzletté degradálásával vádolják Petro Porosenko államfőt a sajtóhoz eljuttatott közleményükben. Állásfoglalásuk szerint a kelet-ukrajnai hadi fiaskók okai közel sem a Kreml által küldött zsoldosok és fegyverek erőfölényének tudható be, hanem főként az ukrán kormány által elkövetett hibák egész sorának.

Ha háború van, miért nincs rendes háború?

A tábornokok felszólítják Porosenkót, hogy valljon színt: szerinte egy külső agresszor támadt-e az országra, annektálta és foglalta el annak területeit, vagy sem? Ha így van, és Ukrajna gyakorlatilag mégiscsak háborúban áll, miért késik az Oroszországhoz kötődő diplomáciai, politikai és gazdasági kapcsolatok teljes felszámolása?

Rendes háborút akarnak Forrás: AFP/Aleksey Chernyshev

Tarthatatlan ez az állapot

A nyilatkozat megfogalmazói szerint a jelenlegi „háborúzunk is meg nem is" állapot tarthatatlan, és akár évtizedekig elhúzódhat. Ideje pontot tenni a mondatok végére. A tábornokok azt követelik, hogy az elnök azonnali hatállyal vezesse be a hadiállapotot, rendelje el a teljes mozgósítást, és állítsa át az ország gazdaságát a hadiipar vágányára.

Egy éve tart

„Lehet, hogy ezáltal sérülni fognak bizonyos emberi szabadságjogok, és csorbulni fog a demokrácia. De hát az országban már több mint egy éve háború dúl, ukrán állampolgárok halnak meg. Ideje eldönteni végre, hogy győzni akarunk-e, vagy sem!" – áll a közleményben

Az újfasiszták is elégedetlenek

Hasonló követeléseket fogalmazott meg a minap az újfasiszta Jobb Szektor, amely július 3-ra fegyveres erődemonstrációt hirdetett meg Kijevben, hogy a minszki megállapodások felrúgására kényszerítse a kormányt. Legutóbb pedig a Kárpátalján tevékenykedő ukrán szélsőjobbos erők – köztük a Szvoboda helyi szervezete és a Kárpáti Szics militáris szárnya – kötöttek együttműködési paktumot a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében fenyegető szeparatista jelenségek erőszakos elfojtása, valamint „az országot megszálló agresszor fölötti végső győzelem érdekében".