A cseh miniszterelnök is bírálja a magyar kormányt

Bohuslav Sobotka
Vágólapra másolva!
Lehetetlen egyoldalú lépésekkel megoldani a menekültek problémáját - jelentette ki a cseh miniszterelnök kedd este Prágában a magyar kormány azon döntésére reagálva, hogy felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból.
Vágólapra másolva!

Bohuslav Sobotka úgy vélte, hogy a magyar lépés az Európai Bizottság által javasolt menekültkvóta körül kialakult helyzetre adott válasz.

Bohuslav Sobotka Forrás: AFP/Thierry Charlier

Ugyanakkor Sobotka szerint a magyar döntésnek nem lesz közvetlen hatása Csehországra, mert a két államnak nincs közös határa. "A hatás a Cseh Köztársaságra inkább közvetett lesz. Mindennek ellenére ez negatív jelzés, hogy Európa nem képes megoldani a jelenlegi menekültügyi válságot" - nyilatkozott a cseh miniszterelnök.

Szabályokon kívül

"A játékszabályokat mindenkinek be kell tartania, különben káosz keletkezik" - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. Hozzátette: érti a magyar döntés indokait. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Balkánon keresztül a menekültek tízezrei igyekeznek bejutni Európába, de ezekkel a javasolt menekültkvóták nem foglalkoznak.

Veszélyes lépés

Cyril Svoboda volt cseh külügyminiszter az iDnes hírportálnak nyilatkozva veszélyes lépésnek minősítette a magyar döntést, amely szerinte az európai összetartozás ellen irányul. A kereszténydemokrata politikus szerint a hiba ott történt, hogy a menekültügyi probléma nem volt időben összeurópai szinten kezelve.

"El kell hogy mondjam, hogy nem értek egyet vele. Vagy összeurópai szinten fogjuk kezelni a migráció problémáját, vagy részekben, és akkor a migránsok elsöpörnek minket" - vélekedett Svoboda.