Németországba látogat Erzsébet királynő

II. ERZSÉBET London, 2015. május 10.
II. Erzsébet brit királynő érkezik a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartott misere a londoni Westminster apátságban 2015. május 10-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
London, 2015. május 10. II. Erzsébet brit királynő érkezik a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartott misere a londoni Westminster apátságban 2015. május 10-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vágólapra másolva!
Hivatalos látogatást kezd szerdán Németországban a brit uralkodó. II. Erzsébet a nap folyamán találkozik Joachim Gauck német elnökkel és Angela Merkel kancellárral is.
Vágólapra másolva!

A 89 éves királynő kedd este érkezett meg férjével, a 94 éves Fülöp edinburghi herceggel Berlinbe, ahol a német hadsereg díszőrsége díszsorfallal és 21 puskalövéssel köszöntötte az uralkodópárt.

A mostani II. Erzsébet ötödik németországi állami látogatása azóta, hogy 63 évvel ezelőtt trónra lépett Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

II. Erzsébetet Joachim Gauck hívta meg Németországa, hozzá vezet majd első útja is a német fővárosban. Az államfő hivatalából az uralkodói pár hajón megy át Merkel kancellárhoz, és a kormányfővel való találkozót követően koszorút helyez el a Neue Wache háborús emlékműnél.

Bankett a palotában

Szerda este Gauck állami banketten látja vendégül az uralkodót a berlini Bellevue-palotában. A német kormány erre a rendezvényre - meglehetősen szokatlan módon - David Cameron brit miniszterelnököt is meghívta, és a banketten Angela Merkel is jelen lesz. Merkel szerda késő délután Cameronnal is különmegbeszélést folytat, uniós kérdésekről tárgyalnak majd.

A mostani II. Erzsébet ötödik németországi állami látogatása azóta, hogy 63 évvel ezelőtt trónra lépett. Először éppen ötven éve, 1965-ben - húsz évvel a II. világháború után -, majd 1978-ban, 1992-ben és 2004-ben járt Németországban.

Az uralkodói pár Joachim Gauck államfő kíséretében a héten felkeresi Frankfurtot is, utazásuk utolsó napján, pénteken pedig ellátogatnak a brit hadsereg által 1945 áprilisában felszabadított egykori bergen-belseni koncentrációs tábor helyszínére, ahol koszorút helyeznek el az áldozatok emlékművénél.