Tiszteletben kell tartani Magyarországot és döntéseit a nagy nyomás miatt, amely a migránsok beáramlása miatt nehezedik rá - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő szerdán a pozsonyi kormány Rózsahegyen (Ruzomberok) tartott kihelyezett ülése után.

Kijelentéséről cseh médiaforrások számoltak be, hangsúlyozva: a szlovák kormány tartósan a menekültek kötelező kvóták alapján történő újraelosztásának ellenzője, és nem bírálja Magyarországot azon döntése miatt sem, hogy Budapest felfüggesztette a migránsok visszafogadását más uniós országokból.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Robert Fico szlovák kormányfő kezet fog a Barátság I. kőolajvezeték felújítása alkalmából rendezett ünnepségenForrás: MTI/Komka Péter

Robert Fico a cseh híradások szerint annak a nézetének is hangot adott, hogy a menekültprobléma megoldásának érdekében egyeztetést kell folytatni Magyarországgal, és ebben a párbeszédben nem lehet helyük az érzelmeknek.

A szlovák miniszterelnök kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a migránsok okozta válság orvoslásához nyújtandó segítségként országa befogadjon néhány menekültet, de hangsúlyozta, hogy erre csak az önkéntesség elve mentén kerülhet sor.

A szlovák törvényhozás szerdán az Európai Unió által szorgalmazott, a menekültek kötelező kvóták alapján történő újraelosztását bevezető jogszabályt elutasító határozatot fogadott el. Az erről szóló vitában előző nap felszólaló Robert Fico kormányfő kilátásba helyezte, hogy amennyiben az Európai Bizottság elfogadja a jogszabályjavaslatot, a szlovák kormány fontolóra veszi, hogy népszavazást kezdeményezzen a menekültkérdésről, s így próbálja meg elkerülni a pozsonyi kabinet számára elfogadhatatlan brüsszeli döntés következményeit.