Tudták a franciák, hogy kémkednek utánuk az amerikaiak

KERRY, John; HOLLANDE, Francois Párizs, 2015. január 16.
Francois Hollande francia elnök (b) üdvözli John Kerry amerikai külügyminisztert a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratában 2015. január 16-án.  (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Francois Hollande és John Kerry
Vágólapra másolva!
Bekérették a párizsi külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet, miután nyilvánosságra került, hogy az Egyesült Államok kémkedett három francia államfő után. Mint kiderült, a franciák már korábban tudtak a dologról.
Vágólapra másolva!

A Libération című napilap kedden számolt be a kémkedésről a WikiLeaks birtokába került dokumentumokra hivatkozva.

Francois Hollande összehívta a védelmi tanácsot, amelynek ülése után közleményt adtak ki. Franciaország „nem fog eltűrni semmilyen tevékenységet, amely megkérdőjelezi a biztonságát” – írta az elnöki hivatal.

Francois Hollande és John Kerry amerikai külügyminiszter. Nem árt tudni, mit gondolnak a barátok? Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Őket nem lepte meg

A közleményből az is kiderül, hogy Párizs már korábban tudott a dologról – számolt be a CNN amerikai hírtelevízió.

„Ezeket az elfogadhatatlan tényeket már tisztázta Franciaország és az Egyesült Államom” 2013-ban és 2014-ben – olvasható a közleményben. – „Az amerikai hatóságok kötelezettségeket vállaltak, … amelyeket szigorúan tiszteletben kell tartani”.

Nicolas Sarkozy volt az egyik érintett francia elnök Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

És így is lesz

Ned Price, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azonnal reagált a kiszivárogtatásra. „Hollande elnök kommunikációja nem célpontunk, és nem is lesz. Ahogyan korábban is jeleztük, külföldön csak akkor végzünk hírszerzési tevékenységet, ha annak kifejezett és jóváhagyott nemzetbiztonsági célja van. Ez egyszerű állampolgárokra és a világ vezetőire is vonatkozik” – jelentette ki.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik Franciaország, amely Washington „nélkülözhetetlen” partnere.

Bekérették a nagykövetet

Laurent Fabius külügyminiszter helyi idő szerint este hatra bekérette Jane Hartley nagykövetet, Stéphane Le Foll kormányszóvivő pedig azt közölte, hogy egy magas rangú francia hírszerzési tisztviselő a következő napokban Washingtonba utazik, hogy tisztázza a helyzetet, és „egyeztessen a Franciaország és az Egyesült Államok által elrendelt intézkedésekről”.

A francia politikai elit jobb- és baloldalon egyöntetűen elítélte az amerikai kémkedésről szóló híreket, de sem Nicolas Sarkozy, sem Jacques Chirac nem reagált – számolt be az MTI.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a két ország között tartós diplomáciai feszültség alakul ki.