Tízszer annyival fogytak a horvátok 2001 óta, mint a délszláv háborúban

2015.06.25. 12:44

Horvátország ünnepel, de az államiságon túl mostanság nem nagyon van mit. Aggasztóak a gazdasági kilátások, katasztrofálisak a népességi mutatók, az EU-tagság óta pedig náluk is megindult az agyelszívás. A horvát elnök egyszerű szavakkal kérleli a nyugatra vágyókat. 

Június 25. az államiság napja Horvátországban. A legnagyobb állami ünnep, munkaszüneti nap; déli szomszédunknál ilyenkor arra emlékeznek, hogy a zágrábi parlament, a szábor 1991-ben kinyilvánította Horvátország függetlenségét az egykori Jugoszláviától, miután a választók erről 1991 májusában népszavazáson döntöttek, mégpedig elsöprő, 93 százalékos többséggel.

Franjo Tudjman, a függetlenság atyjaForrás: AFP/Robert Rajtic

A tényleges elszakadásra ugyanakkor, a brioni egyezmény értelmében, októberig várni kellett – a szerződés Jugoszlávia jövőjének tisztázása érdekében három hónapos moratóriumot érvényesített a szlovén és a horvát függetlenségre. Ennek lejártára az október 8-i függetlenség napján emlékeznek, de az a mainál jóval kisebb súlyú ünnep.

A június 25-én egyébként csak 2002 óta ünnepelnek, előtte május 30-án, az első posztjugoszláv parlament megalakulásának napján tartottak az államiság napját. Ezen a napon emlékeznek a délszláv – helyi szóhasználattal a függetlenségi – háborúra is, este pedig a horvát elnök intéz beszédet a néphez.

Békülékeny aggódás

Az idei államfői beszédet már szerda este közzétette a Jutarnji List. A legnagyobb ellenzéki párt, a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) színeiben januárban megválasztott Kolinda Grabar-Kitarovic ebben – az ünnepi pátoszon, és az ország első elnöke, Franjo Tudjman méltatásán túl – felemlegette az ország legsúlyosabb gondjait is: a gazdasági nehézségeken kívül elsősorban az aggasztó demográfiai helyzetet.

Az elnökasszonyt aggasztják a gondokForrás: AFP/Lana Slivar Dominic

„Az elmúlt 15 évben tízszer annyival fogyatkoztunk, mint a háború alatt” – taglózza le a horvátokat Grabar-Kitarovic, és nem is túloz: az 1991 és 1995 közötti harcokban mintegy 20 ezren haltak meg, a 2001-es népszámláláson mért 4,49 millióhoz képest pedig ma mindössze 4,29 millióra teszik a lakosság számát, a társadalom pedig rohamosan öregszik.

Az utóbbi adatban már minden bizonnyal benne van a fiataloknak a 2013-as uniós csatlakozás után megindult elvándorlása, így az államfő rájuk gondol, amikor egyszerűen annyit kér: maradjatok!

Rohamosan fogynak a fiatalokForrás: AFP/Hrvoje Polan

A beszédben ugyanakkor nem szerepelnek az olyan aktuális ügyek, mint a migráció vagy az ukrán háború, az államfő mindössze a horvát EU- és NATO-tagság fontosságát említi, illetve a kisebbségeket buzdítja ünneplésre – miután nevén nevezi a háborús „szerb agressziót”.