Határozatlan idejű blokádba kezdtek csütörtökön a francia taxisok valamennyi szakszervezet felhívására: országszerte több ezer járművel lezárták a repülőtérre vezető utakat és a nagyvárosok legfőbb kereszteződéseit. A taxisok az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás ellen tiltakoznak, amelyet az év eleji betiltás ellenére egyre többen vesznek igénybe. 

Már kora reggel több száz taxi sorakozott fel a párizsi Roissy-Charles-De-Gaulle repülőtérre vezető utakon, és három terminál felé akadályozták az eljutást. A prefektúra azt kérte az utazóközönségtől, hogy lehetőleg a tömegközlekedési eszközökkel induljanak csak útnak, azaz metróval vagy a vasúti útvonalakon.

A repülőteret délután már csak gyalogosan lehetett megközelíteni, a gépkocsival érkezőknek több kilométeres távolságban, egy útakadály előtt kellett letenniük a járműveket. 

A francia taxisok országszerte tiltakoztakForrás: MTI/AP/Michel Euler

Tüzek a körgyűrűn

Párizsban a pályaudvarok felé vezető nagyobb útvonalakat is blokkolták.

A rendőrség a párizsi körgyűrűn könnygázt is bevetett, hogy az egyik legforgalmasabb, nyugati kivezető utat felszabadítsa.

A környéken petárdák is robbantak, a dühös taxisok szemetesek borogattak fel, autógumikat gyújtottak fel. Több taxis két Uber-járművet is felgyújtott; a tűzhöz nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.

Rohamrendőrök egy felborult autó mellettForrás: MTI/EPA/Ian Lamgsdon

22 kilométeres dugó

Toulouse-ban mintegy negyven taxi sorakozott fel a pályaudvar előtt, és százan igyekeztek a repülőtérre vezető úton. Marseille-ben is a repülőteret, a pályaudvart és az autópályára vezető egyik alagutat torlaszolták el a taxisok, Lyonban az Uber regionális irodája körül 22 kilométeres dugót okoztak a taxisok. 

Az amerikai központú Uber már Európa sok országában jelen van, és munkamódszere számos helyütt éles tiltakozásokat váltott ki. A szolgáltatás Franciaországban 2014. február óta elérhető, de januárban betiltották.

A rendőrök könnygázt is bevetettekForrás: MTI/EPA/Ian Lamgsdon