Zágráb hajlandó bevándorlók befogadására

2015.06.26. 00:06

Horvátország megérti a menekültek szenvedéseit, és kész arra, hogy befogadjon egy kisebb létszámú bevándorló csoportot, de az országnak vannak korlátai, amelyeken nem tud túllépni. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök erről Brüsszelben beszélt a sajtó képviselőinek csütörtökön, ahol Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Horvátországot érintő nyilatkozatára is reagált.

"A bevándorlásnak nem Horvátország az oka, a problémáért a nagyobb országok felelősek" – mondta, majd hozzátette: ezért nehéz szolidaritásról beszélni, de hajlandóak vagyunk egy kisebb számú menekült csoportot befogadni, mert bennünket érzékenyebben érint az ügy, mint más közép-európai országokat, amelyek sokkal radikálisabban léptek fel ellene.

Zoran MilanovicForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Arra a kérdésre, hogy Horvátország csatlakozik-e a visegrádi négyek (Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország) álláspontjához, amely országok a leginkább ellene vannak a kötelező kvóta bevezetésének, Milanovic azt mondta: nem látja ezt szükségesnek, "mert van saját álláspontunk és saját fejünk".

A horvátok megértőbbek

"Nekik megvannak a saját okaik. Ami Horvátországot illeti, - és aminek én nagyon örülök - a horvát közvélemény a menekültek befogadását érintő első bejelentésre nem lépett fel idegengyűlölően és harciasan, Zágrábban és más horvát városokban nem masíroztak a jobboldali szélsőségesek" – mondta.

A miniszterelnök szerint, ha Magyarország le is zárja határait, Horvátországra nézve ez nem okoz nagyobb problémát, ugyanis még nem tagja a schengeni övezetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK