Legkevesebb tizennyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe a kuvaiti hatóságok szombaton az előző napi öngyilkos merénylet után.

A kuvaitvárosi asz-Szádik mecset ellen a pénteki ima idején hajtották végre ismeretlen tettesek a merényletet. A kuvaiti belügyminisztérium tájékoztatása szerint a támadásban 27-en meghaltak és 202-en megsebesültek.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára egy közleményben.

Sebesültek az asz-Szádik síita mecsetbenForrás: AFP/Yasser Al-Zayyat

Országos razzia

Az al-Arabíja hírügynökség beszámolója szerint a hatóságok országos razziát indítottak, az őrizetbe vételekre ezt követően került sor. 

A kuvaiti főváros egyik forgalmas negyedében álló mecsetbe a közel-keleti ország síita vallású kisebbsége jár. Kuvait 1,3 milliós lakosságának mintegy harmada síita muzulmán vallású.

Egy szemtanú elmondása szerint a támadás idején mintegy kétezer hívő tartózkodott a mecsetben. A pénteki imákat a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a szokásosnál is többen látogatják. 

Az Iszlám Állam az elmúlt hetekben a szomszédos Szaúd-Arábiában is hajtott végre robbantásos merényleteket síita mecsetekben, de Kuvaitban ez volt az első ilyen eset.