Belehalt a hétfői kairói robbantásos merényletben szerzett sebesüléseibe Hisám Barakat egyiptomi főügyész 

A főügyészt szállító autókonvojt pokolgépes támadás érte az egyiptomi főváros egyik lakónegyedében. A robbanószerkezetet a kocsioszlop egyik járműve alatt rejtették el, s akkor lépett működésbe, amikor Barakat munkába indult. A robbanás miatt négy autó teljesen kiégett, és a közelben lévő fák is tüzet fogtak.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a 65 éves tisztségviselő csak könnyebben sérült meg a támadásban. A Reuters brit hírügynökség arról tudósított, hogy a Giza Népi Ellenállás nevű, kevéssé ismert csoport röviddel a támadás után magára vállalta a merénylet elkövetését. A szervezet Facebook-oldalán közölte, Barakatot heliopoliszi otthona előtt vették célba. 

Egyiptomi rendőrök a merénylet a helyszínénForrás: MTI/AP/Eman Helal

A 2013-ban az akkori egyiptomi belügyminiszter ellen elkövetett merényletkísérlet óta ez volt az első támadás magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen KairóbanA merényletet megelőzően az egyiptomi biztonsági erők fokozott készültséget hirdettek, mivel két évvel ezelőtt ezekben a napokban kezdődtek azok a tömegdemonstrációk, amelyek Mohamed Murszi egykori egyiptomi államfő bukásához vezettek.

 

Az exelnök 2013 júliusi megbuktatása óta Barakat több ezer iszlamista ügyét utalta bíróság elé. Korábban már többször halálosan megfenyegettékAz Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet egyiptomi szárnya május 21-én arra szólította fel híveit, hogy kövessenek el támadásokat vezető bírók ellen. Barakat iszlámisták ezreit küldte tömegperekben büntetőbíróságok elé különféle erőszakcselekmények miatt Murszi távozása óta.