Megölték az egyiptomi főügyészt

Kairó, 2015. június 29.
Egyiptomi rendőrök annak a kairói merényletnek a helyszínén, ahol a Gizai Népi Ellenállás nevű, kevéssé ismert csoport robbantást követett el Hisám Barakat egyiptomi főügyész autóoszlopa ellen 2015. június 29-én. A főügyész később
Kairó, 2015. június 29. Egyiptomi rendőrök annak a kairói merényletnek a helyszínén, ahol a Gizai Népi Ellenállás nevű, kevéssé ismert csoport robbantást követett el Hisám Barakat egyiptomi főügyész autóoszlopa ellen 2015. június 29-én. A főügyész később belehalt a támadásban szerzett sebesüléseibe. (MTI/AP/Eman Helal)
Vágólapra másolva!
Belehalt a hétfői kairói robbantásos merényletben szerzett sebesüléseibe Hisám Barakat egyiptomi főügyész 
Vágólapra másolva!

A főügyészt szállító autókonvojt pokolgépes támadás érte az egyiptomi főváros egyik lakónegyedében. A robbanószerkezetet a kocsioszlop egyik járműve alatt rejtették el, s akkor lépett működésbe, amikor Barakat munkába indult.

A robbanás miatt négy autó teljesen kiégett, és a közelben lévő fák is tüzet fogtak.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a 65 éves tisztségviselő csak könnyebben sérült meg a támadásban. A Reuters brit hírügynökség arról tudósított, hogy a Giza Népi Ellenállás nevű, kevéssé ismert csoport röviddel a támadás után magára vállalta a merénylet elkövetését. A szervezet Facebook-oldalán közölte, Barakatot heliopoliszi otthona előtt vették célba.

Egyiptomi rendőrök a merénylet a helyszínén Forrás: MTI/AP/Eman Helal

A 2013-ban az akkori egyiptomi belügyminiszter ellen elkövetett merényletkísérlet óta ez volt az első támadás magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen Kairóban

. A merényletet megelőzően az egyiptomi biztonsági erők fokozott készültséget hirdettek, mivel két évvel ezelőtt ezekben a napokban kezdődtek azok a tömegdemonstrációk, amelyek Mohamed Murszi egykori egyiptomi államfő bukásához vezettek.

Az exelnök 2013 júliusi megbuktatása óta Barakat több ezer iszlamista ügyét utalta bíróság elé.

Korábban már többször halálosan megfenyegették

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet egyiptomi szárnya május 21-én arra szólította fel híveit, hogy kövessenek el támadásokat vezető bírók ellen. Barakat iszlámisták ezreit küldte tömegperekben büntetőbíróságok elé különféle erőszakcselekmények miatt Murszi távozása óta.