Rabszolgaként dolgoztatnak elrabolt embereket a donyecki reptérnél. Az egykor szebb napokat megélt létesítmény maradványait kell feldarabolniuk, hogy aztán azok Oroszországba kerüljenek.

Az oroszbarát szeparatista erők rendszeresen rabolnak el civileket Donyeckben és Makijivkában, hogy a donyecki reptéren fémet daraboltassanak velük – írja a hivatalos ukrán hírügynökség, az Unian az egyik helyi hírportálra hivatkozva. Utóbbinak egy 2000 dolláros váltságdíj fejében – az ukrán átlagfizetés mintegy húszszorosáért – elengedett férfi rokonai meséltek a reptéri körülményekről: rendszeres a fizikai bántalmazás, ha van, akkor is hiányos az élelmezés, az oda hurcoltakat pedig gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatják.

Korábban ukrán hadifoglyokkal dolgoztattakForrás: AFP/Vasily Maximov

Akik nem bírják a munkatempót, és belehalnak, azokat a reptérrel szomszédos temetőben hantolják el – folytatódik a beszámoló.

A 2012-es futball Európa-bajnokságra átadott Szergej Prokofjev reptér az egyik legfőbb csatatér volt az ukrán háború legintenzívebb időszakában, 2014 és 2015 fordulóján, idén január óta a szakadárok ellenőrzik, de a közelében – a februári Minszk-2 tűzszüneti ellenére – most is rendszeresek az ágyúzások.

Életkép a téli csata utánForrás: AFP/Vasily Maximov

A létesítményt rommá lőtték, mára menthetetlenné vált.

Van mit feldarabolniForrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

Úgy tűnik, ezt a helyi fegyveresek is belátták, mert az ott feldaraboltatott fémet az Oroszországból muníciót és ellátmányt szállító vasúti szerelvények szállítják „haza".