Leminősítette Görögországot a Fitch Ratings

Athén, 2015. június 30.
A hitelezők programját támogatók tüntetnek a parlament athéni épülete előtt, a Szintagma téren 2015. június 30-án, öt nappal a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazás előtt. (MTI/AP/Thanásszisz Sztavrakisz)
Athén, 2015. június 30. A hitelezők programját támogatók tüntetnek a parlament athéni épülete előtt, a Szintagma téren 2015. június 30-án, öt nappal a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazás előtt. (MTI/AP/Thanásszisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
A befektetésre nem ajánlott - spekulatív - osztályzati sáv mélyére süllyesztette Görögország államadós-besorolását kedden a Fitch Ratings.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő kedden késő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Görögország hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának osztályzatát.

A hitelezők programját támogatók tüntetnek a parlament athéni épülete előtt, a Szintagma téren Forrás: MTI/AP/Thanásszisz Sztavrakisz

A Fitch indoklása szerint a görög kormány és a hitelezők közötti tárgyalások félbeszakadása jelentősen növelte annak a kockázatát, hogy Görögország a következő hónapokban képtelenné válik adósságtörlesztési kötelezettségeinek teljesítésére, beleértve a magánszektorbeli hitelezőkkel szembeni kötvénykötelezettségeket is.

Csődre árazva

A Fitch Ratings közölte, hogy

a magánhitelezőkkel szembeni törlesztési csődhelyzet beálltát most már valószínűnek tartja.

Előző nap a Standard & Poor's is leminősítette Görögországot, hasonló indokokkal.