Az Origo tudósítói nem találtak nyitott bankfiókot Athénban

2015.07.01. 18:23

A nyugdíjasok miatt a görög kormány lazít a bankzárlaton, mert sokuknak nincs kártyája. Napi 120 eurót vehetnek ki számlájukról. 

Athén belvárosában láthatóan senki sem hallott arról, hogy a közlekedésnek lennének szabályai. Rengeteg az autó, rengeteg a motoros, rengeteg a gyalogos. Egyvalamit azonban hiába kerestünk: nyitva tartó bankfiókot. 

Lazul a bankzárlat 

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincs ilyen Görögországban: a görög kormány bejelentette, hogy körülbelül ezer bankfiók kinyithat országszerte a hét maradék három napjára, írja a Reuters.

Helyszíni beszámolónk

A nyugdíjasok miatt 

Az indoklás szerint erre elsősorban a nyugdíjasok miatt van szükség. Sok idős embernek ugyanis nincs bankkártyája, és mivel hétfő óta a bankok nincsenek nyitva, csak az automaták üzemelnek, ők nem tudtak hozzáférni a nyugdíjukhoz. 

A nyugdíjasok tülekedtek, hogy sorszámot kaphassanak a bankfiókoknálForrás: MTI/AP/Daniel Ochoa De Olza

A nyugdíjasokra más pénzfelvételi limit vonatkozik, mint mindenki másra: ők napi 120 eurót vehetnek ki. 

Semmi pánik 

Bankpánik vagy akár különösebben hosszabb sorok a bankautomatáknál egyébként ahogy Szalonikiben, úgy Athénban sincsenek. Az athéniak nyugodtak, senki sem tűnik idegesnek vagy feszültnek: a sok dudálás nem a pénzügyi válságnak, hanem a közlekedési szabályok ignorálásának lehet egyenes következménye. 

Görögországi hírek