Sem vallási, sem politikai ok nem állt a két héttel ezelőtti grazi ámokfutás hátterében - jelentette ki az elkövető osztrák védőügyvédje szerdán, miután első alkalommal találkozott védencével. 

Hárman meghaltak

Június 20-án, szombaton egy 26 éves boszniai származású férfi terepjárójával száguldozott és a járókelők közé hajtott Graz belvárosában. Ámokfutása három halálos áldozatot követelt, a sérültek száma pedig meghaladta a harmincat. Az eset után rögtön kizárták, hogy a férfi tettének vallási okai lennének. Tanúvallomások alapján azonban elkezdték vizsgálni ezt a lehetséges indítékot és az elkövető iszlám tanokkal való kapcsolatát is. A helyi hatóságok szerint a férfi ugyan közel állt az iszlámhoz, de nem volt különösebben vallásos. 

Ezzel a terepjáróval hajtott a gyalogosok közéForrás: MTI/AP/Ronald Zak

Attól tartanak: öngyilkos lesz 

Az ügyvéd, Liane Hirschbrich egyeztetett a férfi szüleivel is, akik fiúkat gondoskodó apaként jellemezték. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a 26 éves elkövető különlegesen védett cellában van, mivel attól tartanak, hogy kárt tesz magában. A következő napokban pszichiáter vizsgálja meg a férfi elmeállapotát. "Tudom, hogy az emberek magyarázatot akarnak, azonban a védencem arra kért, hogy a vizsgálati eredményeket ne a nyilvánosság előtt vitassuk meg" - mondta az ügyvéd.

Az egyik sebesült a több mint harmincbólForrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

Feleségét terhesen is verte 

A férfi felesége a hét elején beszélt az osztrák közszolgálati tévének (ORF) arról, hogy férje még a terhessége alatt is bántalmazta őt, elvette az útlevelét, lelki és fizikai erőszakot is alkalmazott. A nő elmondása szerint a férfi szülei is fenyegették őt, ezért az elkövető szüleinek kihallgatásáról döntöttek, akik viszont tagadták a vádakat.

Karkötők eladásával segítik a gyászolókat

Graz városában eközben elkezdték árusítani azokat a karkötőket, amelyek eladásából származó bevételek teljes egészében az ámokfutás áldozatainak családjait segíti. A karkötők öt euróba kerülnek, eddig húszezret gyártottak le belőlük. Az előállítási költséget híres művészek, énekesek állták. Vasárnap istentiszteletet és gyászmenetet tartottak a grazi ámokfutó halálos áldozataira emlékezve, az osztrák város főterén 12 ezren emlékezett az áldozatokra.