Kiderült, miért zuhant a lakóházakra a repülő

Medán, 2015. július 1.
Túlélőket keresnek a romok alatt a Szumátra szigetének északi részén fekvő Medánban 2015. július 1-jén, miután az előző nap száztizenhárom emberrel a fedélzetén lakott területre zuhant az indonéz légierő egyik Hercules C-130-as tehe
Medán, 2015. július 1. Túlélőket keresnek a romok alatt a Szumátra szigetének északi részén fekvő Medánban 2015. július 1-jén, miután az előző nap száztizenhárom emberrel a fedélzetén lakott területre zuhant az indonéz légierő egyik Hercules C-130-as teherszállító repülőgépe Indonézia harmadik legnagyobb városában. (MTI/AP/Binsar Bakkara)
Vágólapra másolva!
Valószínűleg leállt az indonéziai Medan városban lakóövezetre zuhant katonai szállítógép egyik hajtóműve, ez okozhatta a tragédiát – közölte Agus Supriatna altábornagy, az indonéz légierő vezetője csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo beszámolt, több mint százan meghaltak, amikor a szumátrai Medán város egyik lakóövezetére egy katonai repülőgép zuhant.

Túlélőket keresnek a romok alatt a Szumátra szigetének északi részén fekvő Medánban Forrás: MTI/AP/Binsar Bakkara

A medáni légitámaszpontról kedden a Natuna-szigetekre induló C-130 Hercules típusú katonai szállító repülőgép

felszállás után beleütközött egy 35 méteres rádióantennába, ami a hajtómű meghibásodását és leállását okozhatta

– mondta az altábornagy.

Ezt a feltevést az is igazolni látszik, hogy a felszállás után a repülőgép jobbra húzott, és az általánosnál alacsonyabban szállt – tette hozzá.

Felülvizsgálják a flottát

A hadsereg eközben közölte, leállítják a holttestek utáni kutatást. Fuad Basya katonai szóvivő elmondta, a hatóságok 135 ember halálát tudták megerősíteni. Az indonéziai sajtó arról számolt be, hogy 141 holttestet találtak a keresés során.

113 emberrel a fedélzetén zuhant le az indonéz légierő egyik Hercules C-130-as teherszállító repülőgépe Forrás: MTI/EPA/Dedi Sahputra

A légi szerencsétlenség nyomán Joko Widodo indonéz elnök elrendelte a légiflotta állapotának felülvizsgálatát.

A kedden lezuhant Hercules repülőgép 1964 óta volt szolgálatban.

A légierő többi C-130 típusú gépe jelenleg nem szállhat fel.

A repülőgép 1964 óta volt szolgálatban Forrás: MTI/AP/Binsar Bakkara

Az utasszállító a hatóságok elmondása szerint 122 embert szállított a fedélzetén, köztük civileket is. Források szerint gyakran előfordul, hogy a hadsereg vagy a légierő tagjainak hozzátartozói utasként a katonai repülőkön tartózkodnak.