Nem lehetne, de mégis megtették

Peking, 2015. július 2.
Teresa Hszü (b) és Li Ting-ting leszbikus nőjogi aktivista egy pekingi szépségszalon előtt, ahol a nem hivatalos esküvőjükre készülődnek 2015. július 2-án.  Mennyegzőjével a kínai leszbikus pár az együttélését jelenti be és az azon
Teresa Hszü és Li Ting-ting
Vágólapra másolva!
Egy leszbikus kínai pár boldogságot árasztó esküvői képei jelentek meg a kínai közösségi médiában és a nyugati sajtóban csütörtökön, miután nem hivatalos szertartás keretében "egybe keltek".
Vágólapra másolva!

Az egyébként melegjogi aktivisták célja a ceremóniával az volt, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság döntése után - amely az azonos nemű párok számára is alapvető jogként deklarálta a házasságot - ráirányítsák a figyelmet arra, hogy a kérdést vannak, akik Kínában is aktuálisnak tartják.

Kínában nem téma

Li Ting-ting és Teresa Hszü annak tudatában szánta el magát a külsőségeiben egyértelműen esküvőt idéző, ám szimbolikus aktusra, hogy Kínában egyrészt semmi jele nincs annak, hogy egyfajta társadalmi igényt fejeznének ki, másrészt egyelőre a törvényhozás sem kíván foglalkozni a témával.

Nem törvényes a frigy

Ting-ting és Teresa Peking külvárosában fogadtak hűséget egymásnak, és cseréltek gyűrűt annak tudatában, hogy házasságuk Kínában nem lehet törvényes. A helyszín egy étteremben volt, amelyet színes léggömbökkel és szivárványszínű zászlókkal díszítettek fel. Fényképeiket is kifüggesztették. Körülbelül húsz barátjuk és csaknem ugyanennyi riporter ünnepelt velük, illetve vett részt az eseményen.

Teresa Hszü és Li Ting-ting Forrás: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Tenni akartak valamit

Li elmondta, tenni akartak valamit az azonos neműek házasságkötéshez való jogának kiharcolásért, s jelezte, szerinte a lehetetlennel szemben is fel lehet venni a harcot, a történelem megváltoztatásához szünet nélküli erőfeszítésekre van szükség.

Őrizetbe vették

Lapjelentések utalnak rá, Li egyike volt azoknak a nőjogi aktivistáknak, akiket márciusban őrizetbe vettek, mert a parlament éves ülésszakának idejére eső nemzetközi nőnap alkalmából be nem jelentett, szórólapos demonstrációt kívántak tartani a közlekedési eszközökön tapasztalható szexuális zaklatás ellen. Őt és négy társát jelentős nemzetközi tiltakozást követően, több mint egy hónap múltán engedték szabadon.

Kaliforniában házasodtak

A kínai média a múlt hónap közepén beszámolt arról, hogy a melegek paradicsomának számító dél-kaliforniai West Hollywoodban hét kínai származású homoszexuális és leszbikus pár mondta ki a boldogító igent, miután megnyerték két kínai internetes cég vetélkedőjét. A feladat az volt, hogy a párok ismertessék szerelmük történetét. A győzteseket a közönség szavazatainak döntése juttatta az Egyesült Államokba, ahol Lindsey Horvath polgármester adta össze őket.

Egyre elfogadóbbak

Kínában hivatalosan 2001-től nem számít "mentális zavarnak" a homoszexualitás, a témáról rengeteg szó esik, és a melegek - különösen a nagyvárosokban - egyre nyíltabban felvállalják másságukat. Az országban meleg szórakozóhelyek működnek, hivatalos társkereső oldaluk van. A kínai társadalom egyre elfogadóbb, az iskolázott emberek mind toleránsabbak, de a világ legnépesebb országában még mindig százmilliók számára elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a gyerekük, hozzátartozójuk nyíltan is vállalja másságát, szakítson a hagyományos családmodellel.