Beletört Ukrajnába a grúz miniszter bicskája

2015.07.03. 10:00

Félévnyi hiábavaló próbálkozás után benyújtotta lemondását az ukrán egészségügy reformálásával megbízott grúz „importminiszter", Alekszandr Kvitasvili.

Kvitasvili egyike volt annak a három külföldi tárcavezetőnek, akiket Petro Porosenko államfő és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az Ukrajna előtt álló reformok felgyorsításának reményében importált a kormányba. A pénzügyi tárcát irányító, amerikai állampolgárságú Natalija Jareszko és a gazdasági minisztérium élére kinevezett litván Ajvarasz Abromavicsusz egyelőre állni látszik a sarat, ám grúz kollégájuknak elegük lett a hiábavaló szélmalomharcból.

A rendszer nem tűrte a reformokat

"Az elmúlt 25 év alatt bebetonozódott rendszer rendkívül zavaró, és továbbra is idegen testként veti ki magából a reformokat. Sajnálom, mert csak egy kis lépés hiányzik az egészségügyi rendszer megváltoztatásáról szóló törvény elfogadásához" – magyarázta távozását Alekszandr Kvitasvili. A volt miniszter nem tagadja csalódottságát. Amikor decemberben Ukrajnába érkezett, azt gondolta, hogy a kormány és a törvényhozás együtt fog működni a szükséges átalakítások érdekében – ám nem ez történt.

Alekszandr Kvitashvili összefogásra számítottForrás: Wikipedia

Púp a hátakra

Miközben a Ráda kormánypárti képviselői egyre hangosabban szapulták a tárca tétlenségét és tehetetlenségét, maguk a bíráló honatyák voltak azok, akik sorra elutasították az egészségügy reformjára vonatkozó javaslatokat. Az átalakítások szempontjából legszilárdabb falat a gyógyszerbeszerzési lobbi képezi – állítják a szakértők. Kvitasvili közbeszerzéssel kapcsolatos liberalizációs tervei úgy hiányoztak a milliárdos hasznot hozó üzlet résztvevőinek, mint púp a hátukra.

Más bukására számítottak

Az ukrán sajtó szerint a 2010-es évek elején végrehajtott grúziai egészségügyi reform hősének ukrajnai fiaskója tulajdonképpen várható volt. Bár a szakújságírók kezdetben arra fogadtak volna inkább, hogy a gazdasági miniszter fogja elsőként bedobni a törülközőt. Abromavicsusznak ugyanis – saját bevallása szerint – már az első munkanapján megrogyott a térde, amikor szembesült a ténnyel, hogy Ukrajna nem az államcsőd felé halad, hanem már nyakig benne van.