Szabotálják Kárpátalján a mozgósítást

2015.07.03. 19:47

Kárpátalján a küszöbön álló mozgósítási parancs végrehajtásának eredményessége a kritikussal határos - állapította meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat. A titkosszolgálat szerint külföldi útlevelek mögé bújnak a kárpátaljai hadkötelesek.

A szomszédos országok által kiadott okmányokkal takarózva vonják ki magukat a férfiak a mozgósítási parancs teljesítése alól Kárpátalján - panaszkodott Petro Porosenko elnöknek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) igazgatóhelyettese.

Hasonló a helyzet Bukovinában

Ugyanez a helyzet a Romániával határos Csernyivci megyében, azaz Bukovinában - fakadt ki felháborodva Vitalij Jalovenko a nyugat-ukrajnai határ menti megyék karhatalmi és rendvédelmi vezetőinek konferenciáján, amelyen az államfő is részt vett.

Petro Porosenko elnöknek panaszkodott az ukrán titkosszolgálat helyettes vezetőjeForrás: AFP/Presidental Press Service/Michail Palinchak

A titkosszolgálati vezető közölte azt is: míg a kelet-ukrajnai harci övezetekben hazafiságtól fűtött katonák áldozzák életüket, ezekben a megyékben az egészséges, hadköteles férfiak ezrei bújnak ki külföldi munkavállalás címén a mozgósítás alól.

A szomszédos országok cinkosok

Ráadásul ebben a titkosszolgálati vezető szerint még a szomszédos országok is cinkosok, amelyek tömegével osztogatják ezekben a térségekben az állampolgársággal járó útleveleiket - ezzel Magyarországra és Romániára utalhatott.

Jalovenko szerint a katonakötelesek külföldre utazását ellenőrzés alá kellene vonni. A kárpátaljai 21. tévécsatorna értesülései szerint az Ungvári Nemzeti Egyetemen idén diplomázott fiatalok csak azzal a feltétellel kaphatják meg az oklevelüket, ha előzőleg aláírják és átveszik a katonai behívójukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK