Tunéziában rendkívüli állapotot hirdettek ki

A nap képei
Szúsza, 2015. július 1. Tunéziai rendőr őrködik a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerparton 2015. július 1-jén, hat nappal az után, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei strandolókra és egy szálloda lakóira támadtak a tunéziai városban. A támadók harminckilenc embert megöltek. (MTI/EPA/Mohamed Messzara)
Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot hirdetett ki Tunéziában az államfő. A magyar külügy szerint ennek nincs hatása az üdülőövezetekre.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés annak következménye, hogy az észak-afrikai országban június 26-án egy terrorista megölt 38 külföldi - többségében brit - turistát a népszerű szúszai tengerparti üdülőhelyen.

Egyidejűleg

több állami és rendőri vezetőt elbocsátottak hivatalából "politikai és biztonsági tehetetlenség" miatt.

A menesztettek között van a szúszai tartomány kormányzója, három további helyi vezető, valamint a merénylő szülővárosának, Gáfurnak és annak a városnak, Kairuannak egy-egy illetékese, ahol a merénylő egyetemi tanulmányokat folytatott - közölte Dafer Nezsi, a miniszterelnök kommunikációs tanácsadója.

Az elnök a néphez intézett szózatában kijelentette, hogy az ország "nincs biztonságban" további szélsőséges támadásoktól, ezért van szükség a rendkívüli állapot kihirdetésére, hogy az ország elkerülje az "összeomlás kockázatát". Közölte, hogy

a rendkívüli állapot 30 napig tart.

Tunéziában 2011 januárjától, az "arab tavasz" kitörésétől 2014 márciusáig is rendkívüli állapot volt érvényben. Ez eleinte kijárási tilalmat jelentett, és emellett tilos volt a gyülekezés háromnál több ember számára, később azonban az intézkedéseket enyhítették.

Rendőr őrködik a szúszai Imperial Marhaba szálloda előtti tengerparton Forrás: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Külügy: nincs probléma

A tunéziai üdülőzónákban a rendkívüli állapot közvetlen hatásai nem érzékelhetők, írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a tunéziai szükségállapotra reagálva.

A tengerpartokon július másodikától a biztonsági erők fegyveresei teljesítenek szolgálatot, a minisztérium szerint az ő megjelenésük zavart nem okoz, megnyugtató módon hat.

A tunéziai lépés célja és motivációja - írja közleményében a tárca - a megelőzés, illetve annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a hadsereg egységeit szükség esetén igénybe lehessen venni urbanizált övezetekben a biztonság és stabilitás fenntartásához, az állampolgárok, objektumok védelme, műveletek végrehajtása, azaz az intézkedés elsődleges célja a biztonság fokozása.