Ciprasz mindenkit átvert

Ciprász, görög népszavazás, Athén
Ciprász görög miniszterelnök megérkezik a népszavazásra Athén belvárosában
Vágólapra másolva!
Egy közepesen rossz környék apró iskolájában kialakított szavazókörben voksolt vasárnap délelőtt a népszavazáson Alekszisz Ciprasz miniszterelnök. Rengeteg újságíró és sok szirizás szavazó volt kíváncsi rá, de mindenkit átvert, mert nem arról érkezett, amerről kellett volna.
Vágólapra másolva!

Emberemlékezet óta nem gyűlt össze annyi újságíró és fotós egy helyen, mint abban az apró athéni utcában, ahol Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök leadta a voksát a vasárnapi népszavazáson. Ciprasz szavazóköre egy iskolaépületben van, egy keskeny, meredek külvárosi utcában. A miniszterelnök nem lakik valami jó környéken, de legalábbis annyi biztos, a bejelentett lakcíme nincs jó környéken: a hely olyan, mint Zugló belső része, csak koszosabb, tömöttebb és dimbes-dombos.

Újságírók hada

Az iskola előtt több tucat rendőr és sok biztonsági őr próbálta valamelyest rendezett falkába tömöríteni a több száz újságírót (ott volt a teljes görög és a fél európai média, a Reuters hírügynökség például három fotóssal vett részt az eseményen, biztos, ami biztos), és az épületben is volt körülbelül 150 médiamunkás.

Alekszisz Ciprasz megérkezik a népszavazásra Athén belvárosában Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A görög szavazók még nem aktívak

Szavazni igyekvő görögöt keveset láttunk, igaz, korán volt még, helyi idő szerint 9 és 10 óra között, a szavazóhelyiségek pedig csak este 7-kor (közép-európai idő szerint 6-kor) zárnak.

Alekszisz Cipraszt néhány szirizás választó várta az újságírók közt 4-5 fős csoportokban elszórva, összesen talán 50-en lehettek.

Délelőtt 10-re várták

A rendőrök és a biztonsági emberek nem kevés munkával mindenkit az utca iskolával ellentétes oldalára tömörítettek, és az egész tömeget dombnak lefelé orientálták: azt mondták, arról fog érkezni a miniszterelnök, délelőtt 10 órakor.

Nem onnan jött, ahonnan kellett volna

Alekszisz Ciprasz nem is késett sokat, csak szűk fél órát, de alaposan átvert mindenkit. Miközben mindenki az utca alsó vége felől várta, ő megpróbált fölülről beosonni a szavazóhelyre. Természetesen észrevették, a szirizás szavazók hangos „ooohi-ooohi-ooohi" skandálással fogadták (a Sziriza a nem szavazatra buzdította a görögöket a kampányban, ami görögül oxi, kiejtve ohi). A sajtó pedig egy emberként vetette rá magát.

Nem nyilatkozott Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nemmel szavazott

A miniszterelnök nem töltött sok időt a szavazóhelyiségben, talán szűk 10 percet. Ez persze elég volt ahhoz, hogy az utcán álló tömeg szinte teljesen elzárja az iskola bejáratát. Alekszisz Ciprasz rövid sajtótájékoztatót tartott, miután leadta a voksát. Azt mondta, optimista, hogy a nemek fognak győzni a mai népszavazáson. Biztos benne, hogy a "mai napon a görögök utat törnek egész Európának, olyan utat, amely visszavezet Európa alapértékeihez, a demokráciához és a szolidaritáshoz.

Kezükben a döntés

Ciprasz szerint a mai nap a demokrácia ünnepe. Ezen a napon a görögök üzenetet küldenek, mondta: azt, hogy az ő kezükben van a döntés. És senki sem hagyhatja figyelmen kívül az emberek azon vágyát, hogy méltósággal és eltökéltséggel éljenek.

Nem tudni, mi lesz a vége Fotó: Kovács Gábor - Origo

Szoros meccs lesz

Az épületből már testőrök szoros gyűrűjében lépett ki, akiknek a szó legszorosabb értelmében utat kellett vágniuk neki a sűrű tömegben. A miniszterelnök voksolása azért is kapott most ekkora figyelmet, mert a Sziriza egyelőre nem jelentette be, hogy tartana bármilyen rendezvényt este, ha kiderül a népszavazás végeredménye. Ez nem meglepő: az előzetes felmérések szerint az eredmény szoros lesz, egyelőre sejteni sem lehet, a nemek vagy az igenek fognak-e győzni.