Liberális panasz a magyar határzár miatt

2015.07.07. 22:40

Az Európai Bizottsághoz fordulnak az uniós liberális képviselők a magyar-szerb határon építendő kerítés és a Magyarországon elfogadott új menedékjogi szabályok miatt. 

Sophie In 't Veld holland politikus szerint ez újabb "sajnálatos és idegenellenes intézkedés" a magyar kormány részéről, amely szembemegy az unió értékeivel és politikáival.

 "Világos választ akarok a bizottságtól. Megvárják, míg megépül a kerítés, vagy még az előtt beavatkoznak?" - fogalmazott a politikus, aki szerint a görög, spanyol és bolgár határon álló kerítések is azt bizonyítják, hogy az "Európa-erőd" nem jelent megoldást.

"A történelem megmutatta, hogy a falak soha semmi jót nem hoztak, és nem állják útját az embereknek" - idézi a frakció közleménye a politikust, aki arra is választ vár, hogy mit tesz majd a bizottság, ha Magyarország elutasítja a menedékkérőket, s megtagadja tőlük a jogot, hogy humanitárius segítséget és menedéket kérjenek.

Határzár BulgáriábanForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

 

A svéd Cecilia Wikström, a frakció migrációs kérdésekért felelős szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy miközben minden korábbinál többen menekülnek a világban, Magyarország "falakat emelve elszigetelje magát".

"Magyarországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, például a genfi egyezményt. Kötelességünk és nem választás kérdése, hogy szolidárisak legyünk, és jogilag korrekt eljárásban részesítsük a menedékkérőket" - foglalt állást Wikström.

 Wikström szerint a magyar miniszterelnök "mini-Oroszországgá" alakítja hazáját.
"Az EU-nak azonnal cselekednie kell, nyomást kell gyakorolni a magyarországi rezsimre, mielőtt túl késő lesz" - zárja mondandóját a svéd EP-képviselő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK