Ausztria nyugati részén pusztít a vihar

2015.07.08. 12:12

Ausztria nyugati részén vihar, az ország keleti felében hőség tombolt szerdára virradóra, délutánra heves esőzésekre számítanak.

Szerdán reggelre Tirolban az erős vihar okozott károkat, a tűzoltóknak számos alkalommal kellett riasztásra indulniuk. A helyi áramszolgáltató tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán tizennégyezer, reggelre pedig négyezer háztartás maradt áram nélkül. Több fa rádőlt az autókra, sérültekről nem érkezett jelentés.

Útlezárás

Orkánerejű szél és vihar miatt Innsbrucknál csaknem kétszáz esetben riasztották a tűzoltókat, a víz pincéket öntött el. A vihar az innsbrucki autópálya közelében lévő építkezési területeket is megrongálta, és villám csapott egy távvezetékoszlopba, amely lángra kapott. A kidőlt fák miatt a tiroli Landeck, Imst és a németországi Füssen városát összekötő B179-es utat egy időre le is zárták.

Melegrekordok

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) közlése szerint Bécsben szerdán éjszaka 26,9 fokot mértek, amely az 1985 óta regisztrált legnagyobb érték. A rekordot eddig 2013. augusztus 4-én éjjel mért 25,5 fok tartotta. Megdőlt a reggeli melegrekord is, az alsó-ausztriai Seibersdorfban szerdán reggel 30,4, Pottschachban 30,3 és Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) 30,2 fok volt. Az eddigi legmagasabb reggeli hőmérsékletet, 30 fokot, 2013. július 29-én Stájerországban mérték. Kedden napközben Innsbruckban is megdőlt a melegrekord. A tiroli városban 38,2 fokot mértek, 1877 óta nem volt ekkora hőség.

Áldozatot követelt a hőség

Egy stájerországi építkezésen, feltehetőleg a nagy hőség következtében, kedden meghalt egy 46 éves lengyel munkás, hétfőn pedig szintén egy építkezésen dolgozó 56 éves férfi vesztette életét. A tartományban az időjárási viszonyok miatt az Osztrák Állami Vasúttársaság (ÖBB) elhalasztotta a Johnsdorf, Lödersdorf és Fladnitz vasúti kereszteződés csütörtökre tervezett átalakítási munkálatait.
A meteorológiai intézet előrejelzése szerint Ausztriában szerdán keleten és délen barátságosabb lesz az idő, azonban napközben itt is előfordulhatnak zivatarok. Heves esőzésekre Karintiában, Tirolban, Stájerországban és Burgenland déli részén lehet számítani. A legmagasabb hőmérséklet szerdán északon 28, délen és keleten 34 fok lesz. Csütörtökön változékony lesz az idő, és mérséklődik a meleg, hajnalban 11 és 19, nappal 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.