Falat épít a kormány a tunéziai határon

A nap képei
Szúsza, 2015. július 1. Tunéziai rendőr őrködik a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerparton 2015. július 1-jén, hat nappal az után, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei strandolókra és egy szálloda lakóira támadtak a tunéziai városban. A támadók harminckilenc embert megöltek. (MTI/EPA/Mohamed Messzara)
Vágólapra másolva!
Két méter magas, 168 kilométer hosszú falat épít Tunézia a Líbiával közös határán. A kormányfő így akarja megvédeni az országot a terroristáktól. 
Vágólapra másolva!

Falat épít Tunézia líbiai határán, hogy megvédje az országot a dzsihadista milíciáktól - jelentette be az ország miniszterelnöke. Habíb Eszid két héttel a 38 halálos áldozatot követelő szúszai merénylet után döntött a határzárról, a tervekről az állami televízióban beszélt a politikus - írta a BBC.

Szúsza tengerpartján 38 turistával végzett a merénylő Forrás: MTI/AP/-------------------

Már el is kezdték

A fal a tervek szerint 168 kilométer hosszú és két méter magas lesz.

A kormányfő egyebek között a szomszédos országokból illegálisan érkező szélsőségesek jelentette veszéllyel indokolta, miért van szükség az építményre.

Tunéziai rendőr őrködik a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerparton Forrás: MTI/EPA/Mohamed Messzara

A fal a tengerparttól indul, és már meg is kezdte az építését a hadsereg, a munkálatok várhatóan év végéig befejeződnek. A határzár mentén ellenőrzőpontok is lesznek.

Eszid azt is elmondta, hogy a Tunéziába való engedély nélküli beutazások visszaszorítása érdekében járőröket is vezényelnek a líbiai határhoz, és a levegőből is ellenőrzik a térséget. A két ország közötti határ mintegy 460 kilométer hosszú.

Líbiai kiképzés

A népszerű tunéziai üdülőhelyen, Szúszában június 26-án 38 külföldi turistával végzett Abu Yahya Al Qayrawani. A BBC információi szerint a terroristát Líbiában képezték ki.

Abu Yahya Al Qayrawani Líbiában kapott kiképzést Forrás: Origo

A tunéziai kormány a napokban más terrorellenes intézkedést is hozott: szombaton 30 napos rendkívüli állapotot hirdetett ki, továbbá tervbe vette mintegy 80 olyan mecset bezárását, amelyek nem állami ellenőrzés alatt állnak.