Még időben lépett az FBI

A Capitol Fourth 2015 Independence Day Concert GettyImageRank3 CONCERT HORIZONTAL USA Washington DC Capitol Building - Washington DC Arts Culture and Entertainment West Lawn 2015 A Capitol Fourth Atmosphere INDEPENDENCE DAY
Felvonulás Washingtonban
Vágólapra másolva!
Terrorakciók tervezett elkövetésének gyanújával vettek őrizetbe több személyt az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok az utóbbi négy hétben több mint tíz, az Iszlám Állam közel-keleti dzsihádista szervezet internetes propagandája által befolyásolt embert vett őrizetbe, akik közül néhányan a függetlenség napi nemzeti ünnep alatt végrehajtandó terrorakciókat terveztek - közölte James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója csütörtökön.

Nem tudni, hol és kik támadtak volna

Comey nem árult el részleteket arról, hogy hány támadást akadályoztak meg a hatóságok, ahogy arról sem, hogy milyen célpontok ellen irányultak a tervek. Azt viszont megerősítette, hogy az Iszlám Állam internetes toborzási tevékenysége által felbujtott gyanúsítottak halálos támadásokat akartak végrehajtani.

Felvonulás Washingtonban Forrás: AFP/Paul Morigi

Fokozott készültség volt

A július 4-i függetlenség napi ünnepségek előtt az FBI és az amerikai belbiztonsági minisztérium is komoly terrorfenyegetésre figyelmeztette a lakosságot és a helyi hatóságokat, és a nemzeti ünnepet a nagyvárosokban szigorú biztonsági intézkedések előzték meg.