Autóbomba robbant Olaszország kairói konzulátusánál

kairói olasz nagykövetség, merénylet
A general view shows the destroyed facade of the Italian consulate building following a powerful bomb explosion, killing one person, in the capital, Cairo, on July 11, 2015. The consulate in central Cairo was closed at the time of the explosion around 6:30 am (0430 GMT), which brought down the facade of the building and could be heard across the capital. AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED
Vágólapra másolva!
Nagy erejű robbanás történt szombat reggel Kairóban az olasz konzulátus épületénél – jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség egy biztonsági tisztségviselőre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az illetékes szerint autóbomba robbant. A támadásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget – számolt be a BBC.

Komoly károk keletkeztek az épületben Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

Hosszam Abdel-Gaffár egészségügyi miniszter az AP-nek elmondta, hogy egy ember meghalt, kettő pedig – egy civil és egy rendőr – megsebesült.

Az amerikai hírügynökség az egyik munkatárstól azt is megtudta, hogy a konzulátus zárva volt a robbanás idején, és a beosztottak közül senki sem sérült meg.

A detonáció felszakította a vízvezetéket, a környéket elöntötte a víz.

A robbanás felszakította a vízvezetéket Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

Az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója szerint a detonáció lerombolta az épület homlokzatának egy részét.

Ez már a harmadik

Júniusban Hisam Barakat főügyész vesztette életét autóbombás merényletben Kairóban, és hasonló támadást követtek el egy rendőrőrs ellen is; akkor három rendőr vesztette életét.

Az egyiptomi biztonsági erők folyamatos harcban állnak az iszlám szélsőségesekkel, de az összecsapások eddig nagyrészt a Sínai-félszigetre koncentrálódtak.

A szélsőségesek a biztonsági erők és a rendőrség hatszáz tagját ölték meg Egyiptomban az elmúlt két évben, mióta a hadsereg megfosztotta a hatalmától az iszlamista Mohamed Murszi elnököt.