Elfogadta a görög parlament a kormány javaslatcsomagját

Vágólapra másolva!
A 300 tagú görög törvényhozás 251 igen szavazattal, 32 nem ellenében, nyolc tartózkodás mellett megszavazta a kormány javaslatcsomagját, amelyet Athén két nappal ezelőtt nyújtott be a külföldi hitelezőknek az újabb pénzügyi támogatás reményében.
Vágólapra másolva!

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a kormányon lévő baloldali Sziriza párt tíz tagja, köztük Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi és energiaügyi miniszter, valamint a parlament elnöke is a javasolt reformintézkedések ellen szavazott, vagy tartózkodott, heten pedig távol maradtak a voksolástól, például Jánisz Varufakisz volt pénzügyminiszter.

Elfogdták a csomagot Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

Erős felhatalmazás

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a szavazás után kijelentette, hogy a kormány „erős felhatalmazást kapott a tárgyalások befejezéséhez, amelyek egy gazdaságilag életképes és társadalmilag igazságos megállapodás megkötésére irányulnak”.

A kormányfő a szavazás előtt elismerte, hogy az egyebek mellett nyugdíjcsökkentést és adóemelést tartalmazó javaslatcsomag távol áll pártja korábbi ígéreteitől, azonban ez az egyetlen esély Görögország számára ahhoz, hogy újabb mentőhitelhez juthasson.

A görög kormány az európai partnereknek ígért, hároméves időtartamra szóló intézkedésekért cserébe egy újabb, 53,5 milliárd eurós kölcsönt remél.

Képviselőtársai gratulálnak Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz