Megbírságoltak egy expedíciót, amely túlélt egy jegesmedve-támadást

Vágólapra másolva!
Tízezer norvég koronás (350 ezer forint) büntetést szabtak ki a norvég hatóságok arra az Északi-sarkra indult cseh expedícióra, amely márciusban sikeresen megvédte magát egy jegesmedve támadása ellen.
Vágólapra másolva!

Nem védekeztek eléggé

A büntetést a csehek azért kapták, mert "nem foganatosítottak megfelelő megelőző intézkedéseket" a támadás kivédésére - írja a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap hétfőn egy norvég hírportál közlésére hivatkozva.

Jegesmedve és kölyke Forrás: AFP/Alexander Utkin

Sorozatos hiányosságok

A hatóságok szerint a csehek abban hibáztak, hogy az expedíció az útra nem vitt magával embereket a tábor őrzésére, helytelenül volt felállítva a táboruk körüli kerítés, és nem volt olyan műszaki berendezésük, amellyel nyomon tudták volna követni a medvék mozgását.

Le kellett lőni az állatot

Az incidens a norvég fennhatóság alatt lévő Svalbard-szigeteken történt március közepén, amikor

a majdnem kéttucatnyi résztvevőből álló cseh egyetemi-tudományos expedíció táborát egy valószínűleg éhes jegesmedve támadta meg.

A cseheknek sikerült több órán át ellenállniuk a ragadozó támadásának, mígnem a kihívott helyi vadászok lelőtték az állatot. A norvég hírportál szerint ez az első eset, hogy ilyen indokkal büntetést szabtak ki valakire a helyi hatóságok.