Az unió nem hagyja annyiban a munkácsi harcokat

Munkács, 2015. július 11.
A Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet egyik fegyverese Munkácson 2015. július 11-én, miután lövöldözés tört ki a PSZ és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök
Munkács, 2015. július 11. A Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet egyik fegyverese Munkácson 2015. július 11-én, miután lövöldözés tört ki a PSZ és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között. A lövöldözésben, amely másfél óra után a Munkács mellett elhaladó Csap-Kijev autóúton folytatódott, a PSZ sajtószolgálata szerint a szervezet két tagja életét vesztette, négy másik pedig megsebesült. (MTI/AP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió a hét végi munkácsi események alapos kivizsgálását és a vétkesek felelősségre vonását várja el az ukrán hatóságoktól – közölte hétfőn Jan Tombinski, az EU kijevi nagykövete.
Vágólapra másolva!

Tombinski az ukrajnai uniós diplomáciai misszió honlapján megjelent nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy rövidesen véget ér a szembenállás Munkácson, és megszűnnek a törvénytelen cselekmények.

A Jobb Szektor szélsőséges szervezet egyik fegyverese Munkácson Forrás: MTI/AP/

Úgy vélte, most mindennél fontosabb a jogállamiság elveinek betartása – idézte a diplomatát a 112.ua ukrán hírportál.

Keresik a felelősöket

Az EU-nagykövet rámutatott, hogy "csak az államnak és az arra felhatalmazott állami szerveknek van joguk a közrend fenntartására és a fegyverhasználatra". Az EU elvárja, hogy az incidenst a hatóságok alaposan kivizsgálják, és a törvénytelen cselekedetek elkövetőit felelősségre vonják."

Lángoló autóroncs a Munkács melletti Csap-Kijev autóúton Forrás: MTI/AP

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő és tizenegy, köztük négy civil személy sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a Jobb Szektor szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportközpontban, a konfliktusba a rendőrség is beavatkozott.

Mihajlo Lanyot, parlamenti képviselőt hétfőn kihallgatta az ügyészség. A képviselő annyit közölt a sajtóval, hogy minden bizonyítékot, köztük videófelvételeket adott át a hatóságoknak.

Elkezdődtek a letartóztatások

Hétfő este 11:00-kor az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU közleményt adott ki arról, hogy a Jobb Szektor két aktívistáját már elfogták, akiknek közük lehetett a lövöldözéshez.