Bekerítették a Jobb Szektor fegyvereseit

Vágólapra másolva!
A Jobb Szektor mintegy tíz fegyveresét kerítették be Kárpátalján – közölte Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Tíznél többen lehetnek

A szóvivő elmondta: nem tudja, hogy pontosan hányan lehetnek a Munkács környéki erdőkben rejtőzködő fegyveresek, a számuk szerinte meghaladja a tízet, de nem sokkal. Hozzátette, annyi biztosan tudható, hogy

valamennyien helyiek, azaz Kárpátalja megyéből valók

– adta hírül a 112.ua ukrán hírportál.

Nem akarnak több vérontást

„Állandóan tárgyalunk velük, lezártuk a környéket, ahol ezek az emberek tartózkodnak. Követeljük, hogy tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat, szavatoljuk számukra ügyük tisztességes és tárgyilagos kivizsgálását, beleértve azokat a körülményeket, amelyek az ismert eseményekhez vezettek" – idézte az Unian hírügynökség Hitljanszkát, aki azt is elmondta, nem fogják megengedni a további vérontást.

Az ukrán nemzeti gárda tagja figyeli a Csap-Kijev főútvonalat Forrás: MTI/Nemes János

Kettőt már elfogtak

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mindent megtesz az állampolgárok biztonsága érdekében, és meggátolja azok tevékenységét, akik destabilizálni akarják a helyzetet Ukrajnában. Említést tett arról, hogy hétfő este az SZBU munkatársai elfogták a Jobb Szektor (PSZ) két fegyvereseit, akik részt vettek a hét végi munkácsi konfliktusban. Őket a kérésükre külön repülőgéppel Kijevbe szállították, ahol jelenleg folyik a kihallgatásuk.

Fegyveresek és harckocsi egy kommandós ellenőrzőponton Forrás: MTI/Nemes János

Hősiesen harcoltak

Ugyanakkor Andrij Sztempickij, a PSZ katonai szárnyának számító Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) parancsnoka kedd reggeli Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy

két harcosuk önként adta meg magát

az SZBU-nak, alaposan megfontolt döntés nyomán. A kelet-ukrajnai konfliktusra utalva hozzátette: „az egész egység az első vonalban volt, a fiúk mindegyike hősiesen harcolt."

Fegyveres összetűzés

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő és 11 ember, köztük négy civil sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a PSZ fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportkomplexumban.

Lángoló autóroncs a Munkács melletti Csap-Kijev autóúton szombaton Forrás: MTI/AP/-------------------

A konfliktusba beavatkozó rendőrséggel vívott város melletti heves tűzharc után a PSZ több mint tíz embere a közeli erdős hegyekbe vonult vissza Lavki (Lóka) település irányába.

A fegyveresek csoportja – a biztonsági erők jelenlétéből ítélve – jelenleg valószínűleg a Munkácstól északra fekvő Boboviscse (Borhalom) község környékén rejtőzködik.

Kedden két lembergi rendőrőrs bejáratánál is robbantást követtek el, két rendőr súlyosan megsebesült. Az ukrán belügyminiszter szerint kapcsolat van a robbantások és a hétvégén Munkácson kirobbant fegyveres konfliktus között.