Így ünneplik Iránban az atomprogram-megállapodást

Teherán, 2015. július 14.
Teherániak a győzelem jelét mutatva ünnepelnek 2015. július 14-én, miután ezen a napon megállapodással zárult az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások újabb fordulója Irán és az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaorszá
Teherán, 2015. július 14. Teherániak a győzelem jelét mutatva ünnepelnek 2015. július 14-én, miután ezen a napon megállapodással zárult az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások újabb fordulója Irán és az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Oroszországot és Németországot tömörítő Hatok csoport képviselői között Bécsben. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Vágólapra másolva!
Többségükben fiatal iráni nők és férfiak táncoltak az utcákon, az autósok dudaszóval ünnepelték a hatok csoportjával a teheráni atomprogramról kötött megállapodást a fővárosban, amely reményeik szerint véget vet a gazdasági szankciók és a nemzetközi elszigeteltség évtizedeinek. Irániak milliói követték hónapok óta szoros figyelemmel a tárgyalásokat, arra várva, hogy stabilizálódik a szankciók tépázta gazdaság és könnyebb lesz az életük.
Vágólapra másolva!

A megállapodás bejelentése után percekkel a többi között egy tréfás üzenet jelent meg az iráni mobiltelefonokon:

Egy másik vicces üzenet szerint az iráni riál helyett a jövőben amerikai dollár lesz a banki automatákban.

Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A főváros zsúfolt északi negyedében autórádiókból áradt a hangos zene, fiatalok vuvuzela formájú sípokat fújtak. Ilyen ünneplést csak akkor látni Teheránban, ha a focicsapatuk bejut a világbajnokságba. Helyi lakosok szerint a rendőrök nem zavarták meg az ünneplést, sőt néhányat csatlakoztak is a lelkes tömeghez.

Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Egy rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok addig nem lépnek közbe, amíg a vallási erkölcsöt nem sértik meg. Több fiatal nemzeti zászlót terített a vállára, Haszan Róháni elnök arcképével kezükben, a győzelem jelét mutogatták, és azt skandálták: "Köszönjük, Róháni". Néhányan Mir Huszein Muszávi házi őrizetben lévő ellenzéki politikus jelszavát – Sosem adjuk fel a reményt – idéző táblákat tartottak kezükben.

Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A megállapodás megkötéséről szóló hírt egyenes adásban közvetítette az állami televízió,

Barack Obama amerikai elnök egyik beszédét is sugározták, ami hónapokkal korábban elképzelhetetlen lett volna. Egy elektromos cikket árusító boltban az emberek a tévék köré gyűltek, és megtapsolták Róháni beszédét.

Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

"Ez az első lépés ahhoz, hogy a barátkozzunk a világgal"

- írta Bahar Gorbáni 36 éves iszfaháni háziasszony. "Azt hiszem, az atomprogramról szóló megállapodás legnagyobb eredménye a logika és a párbeszéd győzelme a kardcsörtetés és az erőszak fölött".

Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Televíziós beszédében Róháni elnök "a zsarnoki lépések végének" és "világgal való együttműködés kezdetének" nevezte a megállapodást. A keményvonalasok bírálták a megegyezést, a tárgyalásokat támogató Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője még nem foglalt állást a megállapodás kapcsán.