Izrael kivételével mindenki elégedett az iráni megállapodással

2015.07.14. 11:52

Átfogó megállapodást kötött Irán és a hatok elnevezésű országcsoport Teherán atomprogramjáról - jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Bécsben. A politikus közvetlenül azelőtt erősítette meg a hírt, hogy a tárgyalófelek összeültek, hogy hivatalosan is jóváhagyják a megállapodást. Mogherini szerint a megegyezés a remény jele az egész világ számára. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter "történelmi pillanatnak" minősítette a megegyezést.

Új távlatokat nyit az iráni atomprogramról Teherán és a nagyhatalmak képviselői között született megállapodás, és lehetővé teszi, hogy a nemzetközi közösség mostantól a közös biztonsági kihívások elleni küzdelemre összpontosítson - vélekedett Haszan Róháni iráni elnök keddi Twitter-üzenetében.

Kiolvaszthatják az iráni pénzeket

Az IRNA teheráni állami hírügynökség értesülése szerint feloldják az Irán ellen bevezetett európai uniós és amerikai büntetőintézkedéseket, amint megkezdődik a megállapodás végrehajtása. A külföldi bankokban befagyasztott iráni pénzeket is felszabadítják, az ország elleni fegyverszállítási embargót felfüggesztik, Teherán pedig eseti alapon importálhat és exportálhat fegyvereket - állította az IRNA.

Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia, Vang Ji kínai külügyminiszter, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Ernest Moniz amerikai energiaügyi miniszter, John Kerry amerikai külügyminiszter, Wendy Sherman amerikai külügyi államtitkár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az iráni atomprogramról folytatott hétoldalú tárgyalásokon BécsbenForrás: MTI/AP/POOL/REUTERS/Carlos Barria

Legkorábban 2016 elejétől, fokozatosan oldhatják fel az Irán elleni szankciókat - mondta Bécsben egy francia diplomata, aki szerint a megegyezés a szankciók visszaállítását írja elő arra az esetre, ha Irán nem tartaná be vállalásait.

Nem a bizalomra, hanem az ellenőrzésre építenek

Irán számára minden utat elzár a nukleáris fegyverkezésre az a megállapodás, amelyet Teherán és a nemzetközi közösség képviselői kötöttek Teherán vitatott atomprogramjáról - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban. A megállapodás nem a bizalomra, hanem az ellenőrzésre épül - szögezte le Barack Obama.

Netanjahu súlyos hibának tartja

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi léptékű súlyos hiba az Iránnal kötött nemzetközi alku Teherán vitatott atomprogramjáról. Izraelben a kormánykoalíció és az ellenzék pártjai egyaránt elítélik a kedden született megállapodást. Netanjahu kijelentette, lehetőségei szerint Izrael mindent elkövet, hogy megfékezze Irán nukleáris törekvéseit. "Irán biztonságos utat kap az atomfegyverhez" - értékelte az Irán és a hatok elnevezésű országcsoport között megszületett egyezményt az iráni atomprogramról.

Forrás: MTI

Sokáig jóban voltak

Izrael és Irán között kiváló diplomáciai, gazdasági és katonai együttműködést volt Reza Pahlavi sah idején, de az 1979-es iszlám forradalom után fokozatosan megromlott a két ország viszonya. Mahmúd Ahmadinezsád előző iráni elnök többször is éles kirohanást intézett Izrael ellen, s 2012-ben egyebek között kijelentette, hogy "Izraelt egy nap letörlik a térképről".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK