Martin Schulz: európai kormányra van szükség

2015.07.15. 00:03

A görögországi helyzet alakulása révén súlyos válságba jutott az Európai Unió - véli az Európai Parlament elnöke, aki szerint irányváltásra van szükség, el kell indulni a közös uniós kormány kialakítása felé.

Martin Schulz a német Sternben szerdán megjelenő interjúból a hírmagazin honlapján kedden közölt részletek szerint elmondta, hogy a felelősségi körök, kompetenciák egyértelmű elhatárolására van szükség. "A központi, fontos európai kérdések megoldását nem szabad többé a nemzetállami kormányfőkre bízni. Ehhez közös intézményekre van szükségünk, és egyszer szükségünk lesz egy európai kormányra" - mondta a német szociáldemokrata politikus.

Hozzátette, hogy a világkereskedelem, az éghajlatváltozás, a migráció, az adókerülés és a monetáris politika ügyeivel egyetlen nemzetállam sem tud egyedül megbirkózni.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnökeFotó: Szabó Gábor - Origo

A július elején tartott görögországi népszavazás - amelyen a többség elutasította a nemzetközi hitelezők akkori ajánlatát - "talán egy jókor érkezett figyelmeztetés volt", hiszen a felmérések azt mutatják, hogy a görögök többsége hazájuk euróövezeti tagságának megőrzését szeretné, a népszavazáson leadott voksokkal pedig azt fejezték ki, hogy "egy másféle EU-t akarnak" - fejtette ki az EP elnöke, rámutatva, hogy "sokan már nem kapcsolják össze az Európa-eszmét az Európai Unióval".

"Kétségtelenül súlyos válságban vagyunk" - mondta Schulz az utóbbi napok fejleményeiről. "Ilyen sok frusztráció, csalódottság és kölcsönös meg nem értés ekkora intenzitással még nekem is új, pedig már régen a szakmában vagyok" - mondta a német politikus. Ugyanakkor "Európa nincs a halálán" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK